Despre cura cu căpșune

Fructe delicioase, parfumate și aromate, căpșunele sunt o sursă importantă de vitamine și minerale esențiale organismului, cu un conținut caloric scăzut, un kilogram de fructe conținând doar 350 de calorii.

În compoziția chimică a căpșunelor se regăsesc vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K), minerale (sodiu, potasiu, mangan, fier, calciu, cupru, fosfor, sulf, siliciu), apă în proporție de 89%, proteine, zaharuri, fibre, carbohidrați, antioxidanți, resveratrol, taninuri (elagitanin, galotanini), acizi hidrozicinamici (acid cinamic, acid cumaric, acid cafeic, acid ferulic), acizi hidroxibenzoici (acid elagic, acid galic, acid vanilic, acid salicilic), flavonoizi (procianidine, catechine, galocatechine, epicatechine, kaempferol, cvercetina), antocianine (cianidine, pelargonidine), 150g de fructe asigurând 140% din doza zilnică recomandată de vitamina C, necesară unui adult.

Cura cu căpșune presupune consumul zilnic, timp de o lună de zile, a unui kilogram și jumătate de fructe coapte, organice sau bio, care se consumă fracționat, cu cel puțin 30 de minute înaintea meselor principale, pentru a evita fermentația în intestine și pentru că stimulează secreția sucurilor gastrice. Este de preferat a nu se adăuga îndulcitori, de nici un fel.

Nu se vor mânca părțile stricate, lovite sau fermentate, iar fructele vor fi bine spălate înainte de a fi consumate.

Între beneficiile acestei cure, amintim:

  • ajută la scăderea în greutate și combaterea obezității;
  • vitaminizează (avitaminoza C);
  • detoxifiază și curăță colonul și intestinele;
  • inversează procesele de îmbătrânire, previne și stopează efectele îmbătrânirii premature;
  • curață tenul;
  • combate acneea;
  • previne apariția tartrului și a cariilor;
  • ajută în cazul constipațiilor;
  • previne degenerarea celulară oculară;
  • menține sănătatea sistemului nervos;
  • protejează și îmbunătățește memoria;
  • ajută în procesul de învățare;
  • menține sănătatea articulațiilor;
  • protejează vasele sangvine;
  • previne ateroscleroza;
  • recomandate în timul sarcinii (previn malformațiile congenitale ale bebelușului, apariția varicelor, vergeturilor, hipertensiunii, hemoroizilor, infecțiilor urinare, litiazei urinare) dacă se consumă cel puțin 400 g de fructe zilnic;
  • ajută la tratarea alergiilor, astmului, virozelor respiratorii, inflamațiilor, febrei, tuberculozei;
  • stimulează activitatea bilei;
  • reduce riscul apariției maladiei Alzheimer;
  • combate radicalii liberi;
  • previne apariția gutei, stimulând eliminarea acidului uric din organism;
  • scade nivelul de colesterol;
  • adjuvant în intoxicațiile alcoolice și tabagice;
  • grăbește procesul de vindecare;
  • stimulează formarea eritrocitelor (globulele roșii ale sângelui);
  • ajută la procesul de regenerare hepatică, hepatită;
  • stimulează sistemul imunitar;
  • previne insomniile;
  • combate anemiile;
  • ajută la depășirea asteniilor;
  • ajută în caz de tensiune idiopatică;
  • ajută la ameliorarea reumatismului;
  • ameliorează colita ulcerativă;
  • adjuvant în boala Crohn;
  • previne boala canceroasă;
  • combate oxiurii.

Căpșunele pot fi consumate și de către persoanele care suferă de diabet, fără a se depăși, însă, doza de 300 g pe zi. De asemenea, sunt recomandate persoanelor care se află în convalescență.

Consumul de căpșune este contraindicat bolnavilor de gastrită, colită de fermentație, diverticuloză, persoanelor alergice sau predispuse la alergie la căpșune, la aspirină și copiilor sub vârsta de 4 ani.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie