Urzica primeneşte sângele

Cât de eficientă este o cură alimentară cu urzici, primăvara?

De la o anumită vârstă, corpul omenesc prezintă o carenţă acută de fier şi de vitamine, ceea ce declanşează simptome de oboseală şi de epuizare, accentuate la sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Acum apar anemiile, asteniile, depresiile, tot mai frecvente cu vârsta.

Datorită conţinutului ridicat în fier, vitamine şi săruri minerale, urzicile tinere se folosesc, cu mare succes, în cure alimentare de primăvară, timp de minimum o lună de zile, sub diferite forme de preparate culinare (salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu carne, piure, pilaf, chiftele cu cartofi, umplutură pentru plăcinte, sucuri), având efecte în anemiile cu deficit de hemoglobină şi de eritrocite.

După consumul de urzici apare o senzaţie de energie, vitalitate şi bună stare fizică şi intelectuală. Salatele se prepară numai din urzici, frecate cu sare, pentru a nu mai fi vezicante, sau în asociere cu frunze de păpădie şi lăptucă (în părţi egale), cu puţin ulei şi zeamă de lămâie. Aceste salate au efecte miraculoase de primenire a sângelui, prin curăţirea de toxine şi prin revigorarea şi vitaminizarea organismelor anemice, la ieşirea din iarnă.

Efectul revigorant este datorat stimulării proceselor de producere a globulelor roşii (hematii), a leucocitelor şi a trombocitelor. Piureul se obţine prin tocare pe un fund de lemn a urzicilor fierte în apă cu sare; se adaugă puţină făină albă şi zeamă în care au fiert, se amestecă bine pe foc şi se serveşte cu hrean ras, ceapă prăjită în ulei (după gust) şi cu mămăligă. Consumul zilnic are efecte favorabile în stimularea poftei de mâncare, prin acţiuni directe asupra declanşării secreţiilor gastrice, hepatice, pancreatice şi intestinale.

Sucul de frunze se obţine prin presare puternică sau la mixer. Se diluează de 5 ori cu apă şi se bea zilnic o cantitate de 100-500 ml, dimineaţa pe stomacul gol şi cu 30 de minute înainte de mese, într-o cură de 3-4 săptămâni. Are efecte diuretice în boli de rinichi şi de vezică urinară, elimină excesul de acid uric din sânge şi are eficienţă evidentă în hemoragii uterine sau nazale (câte 200 ml înainte de mesele principale), hemoptizii pulmonare, diabet zaharat (cure prelungite cu câte 500 ml zilnic, fracţionat în reprize), cancere şi în prevenirea formării tumorilor maligne.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește alte articole despre: sânge, urzică

De la același autor

Ultimele din categorie