Bărbații care sunt obezi în perioada concepției riscă să aibă copii supraponderali

Un studiu australian, publicat în ultimul număr al revistei de specialitate "The FASEB Journal", relevă că obezitatea paternă mărește riscurile de supraponderabilitate pentru copii, informează "Relaxnews".

Studiile de până acum s-au concentrat, în mare parte, pe impactul pe care starea de sănătate a mamei îl are asupra copiilor, dar în ultima vreme cercetătorii și-au îndreptat atenția și pe influența paternă, observând că dieta unui bărbat poate preconiza greutatea și starea de sănătate a copilului său, încă din stadiul procreării.

Studiul, realizat la University of New South Wales din Sydney, Australia, a fost efectuat pe două grupuri de șoareci iar cercetătorii au observat că în urma împerecherii dintre un grup de șoareci masculi obezi și diabetici cu niște femele normale s-au născut pui predispuși la obezitate, având un control deficitar al insulinei.

"În timp ce oamenii de știință s-au concentrat asupra modului în care dieta maternă poate influența sănătatea copilului, acest nou studiu își propune să exploreze impactul pe care dieta tatălui îl poate avea asupra riscului de obezitate al copilului", a precizat Margaret Morris, co-autoare a studiului.

În cadrul studiului, șoarecii dintr-unul din grupuri au primit o anumită perioadă de timp o hrană nesănătoasă, foarte bogată în grăsimi, în timp ce masculii din celălalt grup au primit o hrană sănătoasă și au fost menținuți într-o formă fizică bună.

În urma analizelor, oamenii de știință au observat că puii născuți din masculii obezi prezentau modificări la nivelul pancreasului, organul care produce insulina și reglează nivelul zahărului din sânge și aveau predispoziție spre obezitate. Chiar dacă au fost hrăniți în mod sănătos, puii au avut o abilitate scăzută de a răspunde la glucoză, informează cercetătorii.

În urma acestor date, atât pentru sănătatea lor dar și a viitorilor copii, specialiștii recomandă viitorilor tați să adopte o dietă sănătoasă, să facă sport, să renunțe la fumat și la alcoolul în exces.

De la același autor

Ultimele din categorie