Cum prevenim sindromul ocular al utilizatorului de calculator

Stil de viaţă

Cum prevenim sindromul ocular al utilizatorului de calculator

    • Cum prevenim sindromul ocular al utilizatorului de calculator
      Cum prevenim sindromul ocular al utilizatorului de calculator

      Cum prevenim sindromul ocular al utilizatorului de calculator

Calculatoarele reprezintă una din cele mai fascinante invenţii ale secolului 20, dar ca în cazul oricărui progres al civilizaţiei, nu este însoţită doar de beneficii. Utilizarea prelungită a monitoarelor duce la apariţia unor simptome sistemice şi oculare ce se încadrează în sindromul utilizatorului de calculator. Conform unor studii americane, acest sindrom afectează 50% până la 90% din populaţia care petrece mai mult de 3 ore pe zi în faţa calculatorului.

Simptomele oculare ale acestei afecţiuni includ înceţosarea vederii, senzaţia de arsură, uscăciune, înţepături, lăcrimare, ochi roşii şi fotofobie. Apariţia acestora este cauzată de o serie de factori externi sau personali. Factorii externi se referă la gradul de performanţă al monitorului, la modul cum este setat, la poziţionarea acestuia faţa de ochi şi în birou, la sursele de iluminare şi ventilaţie din jur.

Factorii personali sunt cei care ţin de utilizator - probleme oculare sau vizuale preexistente, dar diagnosticate ulterior, ca urmare a exacerbării acestora din cauza calculatorului. Este vorba de vicii de refracţie necorectate, probleme de focalizare, presbiopie, uscăciune oculară preexistentă.

Din coroborarea studiilor specialiştilor putem extrage câteva recomandări pentru a reduce riscul de apariţie a sindromului ocular al utilizatorului de calculator:

- controlul oftalmologic complet. Acesta trebuie efectuat la începutul lucrului cu computerul şi apoi anual;

- iluminare adecvată. Ochii suferă deseori din cauza luminii excesive. Când este utilizat calculatorul, lumina ambientală trebuie să fie cam  jumătate ca intensitate faţă de cea utilizată în mod curent în majoritatea birourilor. Lumina exterioară poate fi eliminată prin închiderea draperiilor, jaluzelelor, iar cea interioară prin utilizarea unor corpuri de iluminat de intensitate mai mică sau într-un număr mai redus. Ideal ar fi ca ferestrele sa fie lateral faţă de monitor şi nu în faţă sau în spate;

- reducerea strălucirilor - suprafeţele lucioase înconjurătoare pot crea pe monitor reflexii deranjante pentru ochi. Acestea pot fi evitate prin acoperirea ferestrelor, utilizarea unui finisaj mat al pereţilor biroului, cu culori mai închise. Purtătorilor de ochelari li se recomandă utilizarea lentilelor cu antireflex, care reduc cantitatea luminii reflectate pe ambele suprafeţe ale lentilei;

- utilizarea unui calculator cu monitor tip LCD (cu cristale lichide) în locul unuia cu tub catodic. Vechile monitoare produc o “pâlpâire” a imaginilor, care, chiar dacă este imperceptibilă, contribuie la afectarea şi oboseala oculară. Importantă, de asemenea, este şi dimensiunea ecranului monitorului, recomandabilă fiind o diagonală de 19 inches;

- ajustarea luminozităţii şi contrastului ecranului. Dacă la privirea unui fond alb pe monitor, acesta apare strălucitor, ca o sursă de lumină, înseamnă că luminozitatea este prea mare, iar dacă acesta apare gri, mat, este prea mică. Este necesară utilizarea unui contrast corespunzător între text şi fond, cel mai bun fiind negru pe alb. De asemenea, importantă pentru confortul ocular este mărimea caracterelor textului. Ideal ar fi ca mărimea caracterelor să fie de trei ori mai mare decât ceea ce putem percepe în mod obişnuit.

- creşterea frecvenţei clipitului - clipitul este foarte important în timpul lucrului la computer, deoarece umezeşte ochii prevenind uscăciunea şi iritarea acestora. Pentru a reduce riscul de apariţie al ochiului uscat în timpul utilizării calculatorului se poate încerca exerciţiul de închidere lentă a ochilor de 10 ori la fiecare 20 de minute. Acesta va ajuta la reumezirea ochilor.

- efectuarea unor exerciţii oculare - o altă cauză de disconfort ocular o reprezintă oboseala de a focaliza ochii în mod constant pe monitor. Acest risc poate fi redus prin aşa zisa regulă “20-20-20”, adică la fiecare 20 de minute să privim un obiect la o distanţă de cel puţin 6 m, pentru cel puţin 20 de secunde. Privind departe se relaxează muşchiul care ajută la focalizarea privirii pe text şi se reduce astfel oboseala.

- pentru a reduce riscul afectării oculare, al durerilor de ceafă, spate, umeri sunt necesare pauze frecvente de-a lungul unei zile. În timpul pauzelor este necesară ridicarea de pe scaun, mişcarea braţelor, picioarelor, spatelui, gâtului şi umerilor, pentru a reduce tensiunea şi oboseala musculară;

- amenajarea ergonomică a locului de muncă -  situaţia în care este necesară mutarea repetată a privirii de la o foaie de hârtie printată la monitor devine obositoare pentru ochi. Se poate plasa acel text pe un suport adiacent monitorului iluminat adecvat;

- utilizarea ochelarilor cu protecţie pentru calculator. Pentru un confort vizual maxim, lentilele pentru calculator trebuie acoperite cu un strat antireflex (strat antistrălucire), care elimină reflexiile pe ambele suprafeţe ale lentilei.

Citește despre: