Cum se prepară hrana sugarilor

Zarzavatul şi legumele sunt alimente sărace în calorii, dar ocupă un loc important în alimentaţia copilului, prin aportul de săruri minerale şi vitamine. Se introduc treptat în alimentaţia sugarului, după ce au fost bine fierte, dar numai după vârsta de patru-şase luni. Tot după vârsta de şase luni se introduc supa de carne, iaurtul şi brânza calcică. Astăzi vă prezentăm reţetele de preparare a acestor alimente.

Primele legume folosite sunt morcovul, păstârnacul, ţelina, pătrunjelul, cartoful, ceapa, spanacul. În folosirea legumelor şi zarzavaturilor pentru prepararea supelor sau piureurilor trebuie respectate câteva condiţii:

- să se evite opărirea cu apă clocotită înainte de fierbere;

- să se spele legumele şi zarzavaturile cu multă apă rece;

- apa în care au fiert legumele şi zarzavaturile se foloseşte la prepararea supei şi piureurilor.

Pentru prepararea supei de zarzavat se pun la fiert 100 g de cartofi curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii, 200 g de morcov, 100 g albitură (păstârnac, ţelină, pătrunjel), o ceapă, o roşie, un ardei şi un litru de apă. Se fierb la foc mic două-trei ore, după care se strecoară, iar în lichidul obţinut se adaugă două linguriţe de făinos (gris, pesmet, făină de orez), un vârf de cuţit de sare, după care se mai fierbe încă 15-20 de minute. La lichidul obţinut se poate adăuga o linguriţă de ulei vegetal sau de unt.

Piureul de legume:

Zarzavaturile şi legumele care au fost întrebuinţate pentru prepararea supei sunt pasate printr-o sită deasă, obţinându-se un piure de legume. În 200 g piure se adaugă 50 ml de lapte, jumătate de linguriţă de unt sau de ulei vegetal, puţină sare. Mai târziu se poate adăuga brânză calcică, carne mixată, gălbenuş de ou.

Piureul de cartofi:

200 g de cartofi se spală bine şi se fierb înăbuşit în coaja lor. Se curăţă de coajă, se frământă, se adaugă o lingură de lapte, o linguriţă de ulei vegetal sau o linguriţă de unt şi puţină sare şi se amestecă bine. Se administrează după vârsta de 5-6 luni, putându-se adăuga brânza calcică, carne mixată, gălbenuş de ou.

Supa de carne:

Se prepară ca şi cea de legume, dar se adaugă în plus 100-150 g de carne albă (pasăre, peşte), aceasta fiind mai uşor de digerat decât carnea roşie, datorită conţinutului mai scăzut în ţesut conjunctiv rezistent. Supa de carne se introduce în alimentaţia sugarului la vârsta de cinci-şase luni. Carnea de porc sau de vită se poate introduce în alimentaţia copilului după vârsta de un an şi jumătate-doi ani.

Mucilagiul de orez din făină de orez:

Se amestecă 500 g de făină de orez în puţină apă rece, peste care se toarnă restul de apă fierbinte până la un litru. Se fierbe la foc mic, timp de 10 minute, se adaugă apa scăzută la fiert până la un litru, 5% zahăr, un vârf de cuţit de sare şi se mai dă un clocot . Se poate folosi la prepararea laptelui praf la sugarii de peste două luni şi în realimentarea sugarilor cu diaree. În ultimul caz nu se foloseşte zahărul.

Iaurtul:

Iaurtul se prepară din lapte fiert şi răcit la 20-24 grade Celsius. Se foloseşte maia din ziua precedentă (o linguriţă la 200 ml de lapte), care se amestecă bine cu laptele proaspăt de vacă şi se ţine la temperatura camerei, în apropierea unei surse de căldură. Se administrează sugarului după vârsta de şapte-opt luni. Se poate îndulci cu zahăr 5%, se pot adăuga biscuit ras sau fructe.

Brânza calcică:

Este un preparat uşor de realizat şi foarte folosit în practica pediatrică. Se foloseşte un litru de lapte de vacă, care se fierbe şi se lasă să se răcească la 80 grade Celsius, peste care se adaugă opt tablete de calciu lactic (pisate sub formă de pulbere). Se lasă un repaus de 30 de minute, după care se strecoară. Dintr-un litru de lapte de vacă se obţine aproximativ 200 g de brânză calcică. 100 g de brânză calcică are o valoare calorică de aproximativ 150 de calorii, iar compoziţia este de 20 g% proteine, 3-4% glucide şi 8-10% lipide.

Fasolea verde, mazărea, lintea, usturoiul, ceapa se folosesc în alimentaţia copilului de peste un an. De asemenea, albuşul de ou se administrează după vârsta de un an, deoarece poate determina urticarie, edeme, tulburări digestive.

Icrele, crustaceele, mezelurile, şunca presată, carnea de vânat se recomandă copiilor abia după vârsta de 2-3 ani.

 

dr. Doina Dumitriu, medic primar medicină de familie

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește alte articole despre: hrană, sugar

Ultimele din categorie