Cafeaua în exces crește riscul de deces

Stil de viaţă

Cafeaua în exces crește riscul de deces

    • Cafeaua în exces crește riscul de deces
      Cafeaua în exces crește riscul de deces

      Cafeaua în exces crește riscul de deces

În asociere cu unele boli cardiovasculare, alături de tutun și sedentarism, consumul a 30 de cești de cafea sau mai mult pe săptămână a fost asociat cu un risc crescut de deces prematur, relatează passionsante.be.

La studiul, supervizat de Institutul național american pentru sănătate, au participat aproximativ 40.000 de adulți, din toate categoriile de vârstă, fiind urmăriți pe o durată medie de 17 ani. La intervale regulate, s-au adunat date despre modul lor de viață, printre care și despre consumul de cafea. Au fost inventariate decesele și s-a dovedit că o treime s-au produs din cauze cardiovasculare.

În cadrul studiului s-a stabilit că există o legătură  între riscul de deces prematur și cantitatea medie de cafea consumată zilnic. De la mai mult de patru cești pe zi, situația se complică. S-ar putea deduce, prin urmare, că este suficientă reducerea dozei pentru a trăi mai mult. O analiză aprofundată arată în schimb că marii consumatori de cafea au tendința — la modul general — să cumuleze factorii de risc clasici, ca fumatul, abuzul de alcool și sedentarismul. După ce aceste obiceiuri nefaste sunt eliminate, legătura dintre mortalitatea prematură și cafea dispare.

Astfel, cine obișnuiește să bea cafea o poate face în continuare, fără excese însă și evitând, pe cât se poate, fumatul și consumul excesiv de alcool, încheie passionsante.be.

Citește despre: