Dieta mediteraneană îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive

Dieta mediteraneană protejează memoria și funcțiile cognitive, afirmă autorii celui mai mare studiu realizat până în prezent în acest domeniu şi care confirmă binefacerile acestui tip de alimentaţie.

Acest tip de regim alimentar constă în consumarea unor alimente bogate în acizi graşi precum omega 3 - peşte, avocado, pui, ulei de măsline - alături de fructe şi legume, în defavoarea alimentelor conţinând grăsimi saturate precum carnea roşie şi produsele lactate, informează lefigaro.fr.

Cel mai mare realizat până în prezent a fost cel al unei echipe de cercetători de la Universitatea Alabama din oraşul american Birmingham. Savanţii americani au evidenţiat astfel că acest tip de alimentaţie permite o protecţie mai bună a memoriei şi a capacităţilor cognitive.

Studiul a fost publicat în revista de specialitate "Neurology", revistă editată de Academia americană de neurologie.

Cercetătorii au analizat datele recoltate în cadrul studiului Regards (Reasons for Geographical Differences in Stroke). Astfel, 30.239 de persoane în vârstă de cel puţin 45 de ani au fost monitorizate între ianuarie 2003 şi octombrie 2007. De atunci, ele au fost controlate periodic pentru a detecta eventualele modificări ale stării lor de sănătate.

Regimul alimentar urmat de 17.478 de persoane, afroamericani şi caucazieni, cu vârstă medie de 64 de ani, a fost studiat cu atenţie pentru a afla cât de mult se aseamănă el cu dieta mediteraneană.

Cercetătorii au efectuat şi o serie de teste pentru a măsura memoria şi facultăţile intelectuale ale voluntarilor pe o durată medie de patru ani.

Persoanele cu o stare de sănătate bună, a căror alimentaţie se apropia cel mai mult de regimul alimentar erau cu 19% mai puţin predispuse la tulburări de memorie şi cognitive.

Totodată, studiul a evidenţiat  faptul că nu există diferenţe, din acest punct de vedere, între afroamericani şi caucazieni. Singurele persoane care nu au beneficiat de efectele regimului mediteranean au fost persoanele diabetice.

Regimul mediteranean permite în plus reducerea cu 30% a riscului de accident vascular cerebral şi creşte şansele de sarcină.

Citește alte articole despre: studiu, memorie, dietă mediteraneană, funcții cognitive

De la același autor

Ultimele din categorie