Expunerea la soare ar putea contribui la reducerea tensiunii arteriale

Conform unui studiu publicat luni, expunerea la soare ar putea contribui la reducerea hipertensiunii arteriale, un factor de risc pentru crize cardiace și atacuri cerebrale, informează agenția de știri AFP.

Studiul, publicat în revista de specialitate Journal of Investigative Dermatology, relevă că expunerea excesivă la soare favorizează apariția cancerului de piele, dar la fel de dăunătoare este și evitarea totală a soarelui, în special pentru sistemul cardiovascular.

La experiment au luat parte 24 de voluntari care au fost supuși unei doze de ultraviolete provenită de la o lampă de bronzare, iar în cea de-a doua ședință voluntarii au fost expuși doar la căldura lămpii, care nu a avut niciun efect asupra tensiunii lor. Cantitatea de raze UV corespunde unei expuneri naturale la soare timp de 30 de minute. În timpul primei ședințe s-a observat o scădere a tensiunii arteriale.

Potrivit cercetătorilor britanici, lumina soarelui modifică nivelul monoxidului de carbon din piele, favorizând dilatarea vaselor de sânge, fapt care duce  la diminuarea presiunii arteriale.

"Mici cantități de monoxid de azot trec din piele în circulația sangvină și scad, astfel, presiunea arterială", explică Martin Feelisch, profesor la Universitatea Southampton (Marea Britanie).

Dr. Richard Weller, dermatolog la Universitatea Edinburgh (Scoția), spune că raportul dintre beneficiile și riscurile expunerii la soare trebuiesc reevaluate, pentru a determina ce ar fi mai bine pentru sănătate, în special acum, când decesele provocate de bolile cardiovasculare le depășesc cu mult pe cele cauzate de cancerul de piele.

Citește alte articole despre: cancer de piele, tensiune arterială, expunere la soare

De la același autor

Ultimele din categorie