Igiena dentară corectă protejează arterele

Stil de viaţă

Igiena dentară corectă protejează arterele

    • Igiena dentară corectă protejează arterele
      Igiena dentară corectă protejează arterele

      Igiena dentară corectă protejează arterele

Un studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Columbia din New York a concluzionat că există o strânsă legătură între igiena buco-dentară și cea a arterelor.

La studiu au participat 500 de adulți, care sufereau de o afecțiune parodontală. Aceștia au fost observați de către specialiși pe o durată de 3 ani, timp în care le-au fost prelevate probe de placă dentară la intervale regulate de timp.

Placa dentară (depunerea albicioasă de pe suprafața dinților) este considerată a fi una dintre principalele cauze ale apariției cariilor și a afecțiunilor parodontale, precum gingivita sau parodontita. Specialiștii au corelat datele obținute de la participanții la studiu privind igiena bucală, cu starea de sănătate a arterelor acestora, concluzionând că  îmbunătățirea sănătății buco-dentare duce la o ameliorare evidentă a arterosclerozei (îngustarea arterelor - care poate cauza infarct, accident vascular cerebral), chiar după ce s-au luat în considerare factori de risc, precum indicele de masă corporală, fumatul, nivelul de colesterol sau diabetul.

Specialișii au explicat această concluzie spunând că bacteriile de pe placa dentară pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei în mai multe feluri, îndeosebi printr-un proces inflamator în cascadă. Astfel, păstrarea unei igiene buco-dentare optime este foarte importantă, nu doar pentru sănătatea dinților și a gingiilor, dar și pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Citește despre: