Mersul pe jos menține sănătatea creierului

Este cunoscut faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, dimensiunile creierului se micșorează. Cercetătorii americani au descoperit însă că 3 plimbări susținute, de 3 ori pe săptămână, pe parcursul unui an de zile duc la o creștere a dimensiunii hipotalamusului, centrul cerebral al memoriei.

La studiu au participat 120 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani, care au făcut plimări susținute timp de 40 minute, de 3 ori pe săptămână.

La un an de la începerea studiului, scanările creierelor voluntarilor au relevat faptul că dimensiunea hipotalamusului și a altor regiuni cheie a sistemului cerebral și-au mărit dimensiunea cu 2%, au anunțat crecetătorii în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei din Chicago.

Rezultatele sunt cu atât mai importante, având în vedere că rezultatele unui alt studiu, în cadrul căruia voluntarii au efectuat exerciţii simple de stretching timp de un an, a demonstrat că aceleaşi regiuni ale creierului s-au micşorat cu 1,5%.

"Nu este nevoie de exerciţii fizice viguroase pentru a obţine aceste efecte. Rezultatele ar putea indica o schimbare modestă, dar este ca şi cum am inversa ceasul biologic cu doi ani", a spus Kirk Erickson, coordonatorul studiului, de la Universitatea din Pittsburgh.

Cu toate că exerciţiile fizice nu pot combate demenţa sau boli precum Alzheimerul, acestea constituie una dintre cele mai bune metode pentru a păstra mintea în formă.

"Majoritatea populaţiei este încă extrem de sedentară şi este foarte greu să îi convingem pe oameni să facă mişcare. Nu antrenăm persoanele mai în vârstă să alerge la maraton. Îi convingem doar să se ridice şi să facă exerciţii moderate de câteva ori pe săptămână, iar îmbunătăţirile enorme, realizate în curs de câteva luni, nu se vor lăsa aşteptate", a adăugat Kirk Erickson, în cadrul conferinţei de la Chicago.

De la același autor

Ultimele din categorie