Sănătatea se învață

Stil de viaţă

Sănătatea se învață

    • Sănătatea se învață
      Sănătatea se învață

      Sănătatea se învață

”Responsabilitatea principală în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă a copiilor revine familiei. Obiceiurile alimentare adoptate de familie sunt transmise copilului, educaţia nutriţională începând practic încă din primul an de viaţă. În cadrul familiilor cu o cultură de viaţă, implicate în creşterea şi educarea copiilor, se conturează principii sănătoase, prin intermediul cărora copiii devin conştienţi de impactul alimentelor asupra evoluţiei organismului”, este convinsă Alina Stoica. 

Bogăţia de prim rang a omului este sănătatea, crede nutriționistul Alina Stoica, unul dintre colaboratorii școlii noastre pe care l-am avut invitat și la o ediție a Conferinței “Ai copil. Învață să fii părinte”, apoi la câteva ateliere. Alături de Alina Stoica am aflat cum să facem alegeri  sănătoase indiferent de circumstanţă, care este valoarea nutrienților, cum să calculăm aportul caloric și cum să-l structurăm. Copiii au gătit alături de ea și s-au bucurat să-și prepare singuri dulciuri sănătoase. ”Responsabilitatea principală în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă a copiilor revine familiei. Obiceiurile alimentare adoptate de familie sunt transmise copilului, educaţia nutriţională începând practic încă din primul an de viaţă. În cadrul familiilor cu o cultură de viaţă, implicate în creşterea şi educarea copiilor, se conturează principii sănătoase, prin intermediul cărora copiii devin conştienţi de impactul alimentelor asupra evoluţiei organismului”, este convinsă Alina Stoica. Împreună învăţăm și este responsabilitatea noastră, ca părinţi, pentru cei mici. „Copiii sănătoşi au chipuri luminoase. Cei apatici, trişti, încercănaţi au şi probleme în alimentaţie”, a atras atenţia Alina Stoica, de la care am aflat şi secretul unei hrane sănătoase – simplitatea.

Nutriționistul insistă asupra rației zilnice a unui școlar, a cărui alimentație trebuie să fie cât mai variată, să includă o paletă cât mai largă de alimente. Aportul de nutrienţi pentru un şcolar trebuie să acopere necesarul pentru creştere şi dezvoltare, fiind mai ridicat, raportându-ne la un adult. Necesarul energetic se calculează după formula: NE= 1000+100 x vârsta (ani). De exemplu, pentru un copil de 6 ani, aportul caloric trebuie să fie de 1.600 kcal/zi, structurat astfel:

* Cereale integrale: 5 porţii/zi 

* Legume: două porţii/zi

* Fructe: două porţii/zi

* Lapte şi produse lactate: două porţii

* Surse de proteină (alimente bogate în proteine, de origine vegetală sau animală): carne, peşte, ouă, minimum o porţie/zi. “Aportul alimentar trebuie să asigure un echilibru între nutrienţi şi anume: 15-18 % proteine, 25-30% lipide şi 55-60% glucide. Necesarul de lichide este de 80 ml/ kgcorp/zi. Fiecare copil asimilează în stilul propriu nutrienţii şi nu trebuie să punem presiune pe ei, nu sunt adulţi în miniatură”, a mai spus nutriționistul.

Alina Stoica este fondatoarea conceptului NUTRIBALANCE, un apropiat al Şcolii “Varlaam Mitropolitul” şi un susţinător al Conferinţelor „Ai copil. Învaţă să fii părinte”. Cu Alina Stoica vă puteţi întâlni sâmbătă, 30 ianuarie, la atelierul “Sănătatea se învață” , la care vă puteți înscrie până pe 27 ianuarie la telefon 0727.377.334.

Atelierul se va desfășura în sediul Școlii Varlaam Mitropolitul, Str. Lascar Catargi nr. 33, 700107, Iași (în aceeași curte cu TVR Iași).

Citește despre: