Sângerarea nazală la copii: cauze, tratament, recomandări

Stil de viaţă

Sângerarea nazală la copii: cauze, tratament, recomandări

Sângerarea nazală (epistaxis) este frecvent întâlnită în patologia O.R.L. Epistaxisul la copii poate fi un eveniment care provoacă anxietate atât pentru mamă, cât și pentru copil, însă cele mai multe cazuri sunt auto-limitate și benigne și pot fi gestionate la domiciliu. Despre epistaxis vorbim astăzi cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ce înseamnă epistaxis?

Sângerarea nazală (epistaxisul) reprezintă pierderea de sânge de la nivelul foselor nazale datorată unei leziuni a peretelui unui vas de sânge sau a mucoasei nazale. Epistaxisul este destul de des întâlnit la copii și poate apărea la orice vârstă; este mai frecvent între 3 și 10 ani și rar sub 2 ani. Mucoasa nazală are o vascularizație bogată, în special la nivelul porțiunii anterioare a septului nazal, unde se află o confluență a mai multor vase sangvine numită pata vasculară (Kiesselbach), în 80% din cazuri, un fel de „ghem” vascular. Aceasta constituie localizarea cea mai frecventă a sângerării nazale la copii datorită fragilității mucoasei, prin expunerea constantă la fluxul de aer uscat sau factori iritativi.

Majoritatea epistaxisurilor sunt pe o singură nară, se exteriorizează anterior, spre vârful nasului; o parte din sânge se poate scurge către posterior, în gură și copilul poate înghiți sângele sau să-l elimine pe gură. În copilărie sângerările nazale sunt, de obicei, de scurtă durată și se opresc spontan. Copiii care au mai avut epistaxis prezintă de obicei sângerări repetate, mai ales în cadrul episoadelor de răceală și gripă.

Care sunt cauzele care duc la sângerări nazale?

Cele mai frecvente cauze ale epistaxisului sunt cele locale:

  • inflamații (rinite, rinosinuzite, rinoadenoidite, infecții bacteriene, secreții nazale abundente și pentru mai multe zile);
  • traumatisme (trauma, „scobitul în nas”, corpi străini intranazali, operații);
  • alergii (rinita alergică);
  • expunerea la aer cald și uscat;
  • medicamente nazale (de exemplu corticosteroizi).

Cauze mai puțin comune ale sângerării nazale la copii includ malformații vasculare, tumori nazale, leucemie și diferite anomalii de coagulare a sângelui.

Epistaxisul este mai frecvent în sezoanele reci, mai ales în contextul răcelii sau gripei; umiditatea scăzută este factor favorizant. Uneori, sângerarea poate apărea și după un efort fizic, strănut sau expunere la soare. Mai rar la copil, hemoragia este cauzată de tumori sau boli sistemice.

În general, nasul înfundat pentru mai mult de câteva zile este cea mai frecventă cauză; unii copii prezintă iritația nărinelor și a buzei superioare din cauza secrețiilor nazale abundente și uneori infectate.

Crustele de la nivelul nărinelor și mâncărimea nasului (de exemplu, în alergii) favorizează traumatismul mucoasei prin „scobitul în nas” cu degetul, producând astfel sângerarea.

Cum trebuie să acționăm în cazul sângerării nazale la copii?

În momentul sângerării, recomand următoarele acțiuni:

  1. nu intrați în panică și calmați copilul dacă este speriat;
  2. aplecați capul în față, pentru a impiedica scugrerea sângelui către gât;
  3. prindeți nasul copilului între degetul mare și arătător apăsând ferm și cu presiune pe nara din care curge sânge, timp de 10 minute; în acest moment copilul va respira exclusiv pe gură;
  4. după ce sângerarea s-a oprit, copilul nu ar trebui să joace niciun joc dur pentru câteva ore pentru a preveni ca sângerarea să apară din nou;
  5. spune-i copilului să nu se scobească în nas sau să-și sufle nasul.

În cele mai multe cazuri, aceste manevre sunt suficiente pentru oprirea sângerării.
Când ar trebui să ne prezentăm de urgență la medic?

  • Dacă există riscul ca nasul copilului să fie fracturat;
  • Dacă sângerarea nu poate fi oprită;
  • Dacă copilul are frecvent sângerări nazale și durează mai mult de 15 minute pentru a le opri;
  • Dacă copilul are probleme de respirație;
  • Dacă copilul sângerează și în altă parte, de exemplu, la urechi sau gingii;
  • În cazul în care copilul are un corp străin blocat în nas.

Cum prevenim sângerările nazale la copii?

Sângerarea poate să reapară, mai ales în cazul suflării nasului cu putere sau desprinderii crustelor nazale, manopere care vor trebui evitate, curățarea nazală realizându-se cu ser fiziologic/ apă de mare. De asemenea, vor trebui evitate dușurile fierbinți, alimentele fierbinți, efortul fizic intens și expunerea îndelungată la soare în următoarele zile. Se va evita administrarea medicamentelor antiinflamatoare.

În cazul unor episoade repetate, frecvente, de epistaxis, în ciuda respectării recomandărilor medicale și corectării bolilor de fond, medicul specialist ORL poate recomanda în scop preventiv cauterizarea petei vasculare de partea afectată.

Măsurile de prevenire ale epistaxisului includ: umidificarea potrivită a aerului, evitarea factorilor iritanți ai mucoasei nazale, evitarea alergenilor, educarea copilului în ceea ce privește traumatismele digitale prin „explorarea” nasului, evitarea abuzului de decongestionante nazale, corectarea lipsei de calciu.

Ce ne puteți spune despre tratamentul epistaxisului la copii?

Tratamentul acestei sângerări este deci tratarea cauzei care a produs sângerarea, tratarea virozei, răcelii, a suprainfecției bacteriene a mucoasei, tratarea rinitei alergice și curățarea constantă a mucoasei nazale cu spălături nazale cu apă de mare isotonă și hrănirea mucoasei cu creme emoliente, vitamina A sau crema cu tanin, și suplimente de calciu și vitamina C, care ajută la refacerea mucoasei și combaterea recidivei epistaxisului.

Rar se întâmpla ca sângerarea nazală recidivantă să aibă ca și cauză o tulburare genetică de cuagulare a sângelui, care ar trebui controlată de către un hematolog.

Sângerarea apare de obicei în sezonul rece, datorită unei sensibilității a mucoasei mai accentuată, datorită aerului rece și a virozele recidivante. Dar, poate apărea și vara datorită aerului foarte cald care intră în nas mai ales în timpul nopții.

Ce recomandări și sfaturi aveți pentru părinți?

Dacă sângerarea nu se oprește, adresați-vă celei mai apropiate unități medicale, preferabil cu serviciu de ORL sau pediatrie.

În cazul sângerărilor prelungite, semnificative pot fi necesare tamponament nazal, internare pentru supraveghere sau, în rare cazuri la copil, cauterizare sub control endoscopic (în cazul în care sângerarea provine din spatele nasului).

Chiar dacă sângerarea s-a oprit, este bine să aduceți copilul la control ORL, mai ales dacă ea se repeta.

Este bine a se evita efortul fizic exagerat câteva zile după episodul de sângerare.

Recomand controlul ORL și pediatrie regulat în primii ani de viață, precum și o toaletare corectă a nasului.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

 

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta AICI

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Citește despre: