Sărbătoarea Bunei Vestiri, la poalele Muntelui Ceahlău: Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Durău

Arhiepiscopia Iaşilor

Sărbătoarea Bunei Vestiri, la poalele Muntelui Ceahlău: Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Durău

Așezământul monahal din stațiunea montană Durău din județul Neamț și-a sărbătorit în această dimineață hramul. Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost săvârșită astăzi de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună cu un sobor de clerici de la parohiile și mănăstirile din împrejurimi.

Sute de nemțeni, pelerini, dar și turiști care au venit să urce pe muntele Ceahlău, s-au adunat în rugăciune la Mănăstirea Durău preț de câteva ore, pentru a participa la hramul așezământului monahal din stațiunea montană. Slujba săvârșită cu prilejul sărbătorii Maicii Domnului a fost oficiată de către Părintele Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a mărturisit în cuvântul de învățătură rostit că datorită lucrării Maicii Domnului, omul poate câștiga din nou sfințenia:

Praznicul Bunei Vestiri este primul mare praznic împărătesc, pentru că „începutul mântuirii noastre”, precum spune troparul sărbătorii, este primirea de către Maica Domnului a vocii îngerului, a voii lui Dumnezeu și lucrarea în istorie voii Lui pentru toți oamenii care cred în viața veșnică, în viața nestricăcioasă, în unirea cu Dumnezeu după cum Dumnezeu a gândit-o dintru început. Pentru că șarpele l-a amăgit pe Adam, punând înainte a fi ca Dumnezeu dar fără Dumnezeu, ci călcând porunca Lui, încercând să cunoască cele ale creației și ale lumii fără Dumnezeu, și a aflat Adam stricăciune și moarte, în Maica Domnului se împlinește unirea cu Dumnezeu fără ca Maica lui Dumnezeu să caute o altă cunoaștere, o altă poftă, o altă lucrare în lumea aceasta. În Maica Domnului se împlinește sfințenia desăvârșită a omului și începe să lucreze în lume îndumnezeirea omului. Dumnezeu vrea și dintru început a vrut ca omul să fie ca Dumnezeu, împreună cu Dumnezeu, pentru că în afara lui Dumnezeu nu este decât stricăciune, boală și moarte.

Sărbătoarea Bunei Vestiri, numită în popor și Blagoveștenia, este celebrată în fiecare an pe 25 martie și amintește de momentul când Sfântul Arhanghel Gavriil a anunțat-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu că „Duhul Sfânt S-a pogorât peste dânsa și puterea Celui Preaînalt a umbrit-o” (cf. Luca 1,35), urmând ca ea să devină Maica Domnului Hristos, marcându-se astfel „începutul mântuirii noastre”. Potrivit cercetărilor, această zi duhovnicească deosebită din Postul Sfintelor Paști reprezintă prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar începând de astăzi au mai rămas 9 luni până la slăvitul praznic al Nașterii Domnului. Buna Vestire este relatată în Noul Testament doar în Sfânta Evanghelie după Luca, în primul capitol.

Creștinii care au ținut post au astăzi prima dezlegare la pește, având binecuvântare totodată să consume vin și untdelemn.

Slujbe arhierești în județele Botoșani și Iași

Tot cu prilejul acestui praznic, în Arhiepiscopia Iașilor s-au mai săvârșit încă trei slujiri arhierești: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit la Mănăstirea Brădicești din comuna Dolhești, județul Iași, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat la hramul Mănăstirii Miclăușeni, iar Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani.

Vă invităm să accesați și:

Citește despre: