Sărbătoarea Floriilor la Iași: „Zi de bucurie, pentru că se prefigurează Taina Învierii lui Hristos, izvorul vieții veșnice”
Biserica noastră celebrează în această duminică, 13 aprilie, slăvitul praznic al Intrării Domnului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. La Catedrala Mitropolitană din Iași, sute de oameni, cu flori și ramuri înfrunzite în mâini, au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cadrul sfintei slujbe, ierarhul a săvârșit Taina Hirotoniei pentru doi noi clerici.
Tradiția Bisericii arată că în Duminica Floriilor, clericii şi credincioşii poartă ramuri de salcie, iar clericii slujesc în veșminte de culoare verde, în amintirea momentului în care mulţimea din Ierusalim l-a întâmpinat pe Mântuitorul Hristos strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!”.
În predica rostită după citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a vorbit despre perioada Săptămânii Pătimirilor, la care creștinul este chemat să o trăiască și să o împlinească prin Taina Învierii:
Învierea în care credem și pe care o așteptăm este o înviere legată de cruce. Se poate vorbi despre învierea crucii sau crucea învierii. Și aceasta este viețuirea cea creștinească în Sfânta Biserică Ortodoxă. Ortodoxia se arată prin îmbinarea fericită între starea de bucurie și starea de întristare, între starea de înviere și starea de cruce. Învierea de fapt înseamnă cruce, adică ceea ce este mai greu, mai greu de purtat, mai greu de înțeles, mai adânc, mai înfricoșător, cum înfricoșătoare este săptămâna pătimirilor Domnului Hristos. Învierea nu înseamnă comoditate, nu înseamnă confort, nu înseamnă opulență, nu înseamnă lux. Învierea înseamnă lucruri de adâncime, greu de purtat și de înțeles. Căci învierea Domnului nu cuprinde doar lucruri tradiționale, culinare sau de divertisment. Ea este esența lucrurilor care se află în fundamentul Crucii.
Noi clerici pentru două biserici din Iași
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a hirotonit doi clerici: arhidiaconul Daniel Popa a primit Taina Preoției pe seama Catedralei Mitropolitane, iar tânărul teolog Casian Ursache a fost hirotonit întru diacon pe seama Mănăstirii Bărboi.
Totodată, părintele protosinghel Diodor Prelucă, slujitor al catedralei, a fost hirotesit întru duhovnic.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalții Grupului „Chivotul” și de Corul „Sanctus”, dirijat de Costel-Mirel Nechita. Totodată, în timpul împărtășirii cu Sfintele Taine, elevii Liceului Teoretic Waldorf au interpretat câteva cântări de Florii.
La final, creștinii care au participat la slujba arhierească au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit.
Deniile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri se vor săvârși la Catedrala Mitropolitană începând cu ora 18.00. Programul complet poate fi accesat aici.
Punte de trecere către Săptămâna Patimilor
Primul praznic Împărătesc cu dată schimbătoare din cursul anului bisericesc este Intrarea Mântuitorului în Ierusalim sau Floriile, sărbătorit cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti. Această zi amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Sfintele Sale Pătimiri.
De cele mai multe ori, termenul Florii este legat de mitologia romană, crezându-se că ar proveni de la Flora, zeița florilor. În cinstea ei erau organizate serbările de primăvară numite Floralia. Pentru că popoarele păgâne au fost convertite la noua religie, se presupune că Biserica ar fi dat un alt conținut acestei sărbători, un conținut legat de Intrarea Domnului în Ierusalim și de înnoire a lumii, prin Jertfa și Învierea Lui din morți.