„Secretul longevității și vitalității. Medicina stilului de viață”
Cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, Dr. Alina Epure explică de ce nu există soluții minune universal valabile și cât de importantă este nutriția personalizată în drumul către o viață echilibrată, de calitate. Toate, în cartea sa, „Secretul longevității și vitalității. Medicina stilului de viață”.
„Ești ceea ce mănânci” este, poate, una dintre cele mai cunoscute expresii folosite pe întreg mapamondul în discuțiile despre sănătate, nutriție, stil de viață. De-a lungul secolelor, omenirea a cunoscut numeroase trenduri în materie de sănătate, de la Hipocrate – care își îndruma pacienții supraponderali să urmeze un program strict de exerciții fizice și vomă, până la moda dietei cu oțet din anii 1800 sau dietele moderne precum cea raw-vegană sau keto. Astăzi, mai mult decât oricând poate, se vorbește despre nutriție peste tot în mediile offline și, mai ales, online, cu impact major asupra sănătății umane. În acest context, este cu atât mai necesară o înțelegere profundă a mecanismelor de funcționare individuale, a ceea ce numim nutriție personalizată, ca drum către o viață lungă și de calitate.
Pornind de la acest concept, cartea „Secretul longevității și vitalității. Medicina stilului de viață”, de Dr. Alina Epure, lansată sub egida Editurii Trei, pune sub lupă deziderate universale precum sănătatea, longevitatea, vitalitatea, explicând într-un limbaj accesibil care trebuie să fie drumul pe care să îl parcurgem în atingerea acestora. „Eu consider că devii ceea ce mănânci”, este de părere autoarea, doctor în medicină, nutriționist și health coach, care are o experiență de peste 15 ani de activitate profesională și colaborări naționale și internaționale cu Harvard Medicine School, Stanford University, Amen University, Colin Campbell Center for Nutrition Studies, Palazzo Fiuggi, Viva Mayr, Naturalia și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, dar și cursuri sub îndrumarea celebrilor Prof. Dr. Dan Siegel și Prof. Dr. Peter Levine. Iar drumul către propria stare de bine, către cea mai bună formă a fiecăruia pornește din copilărie și din farfurie. „Ne dorim să fim sănătoși, să trăim în bucurie, să ne adaptăm noilor tendințe de longevitate, vitalitate, dar suntem preocupați și de ceea ce rămâne în urma noastră. Consider că medicina stilului de viață este cea mai frumoasă și valoroasă investiție pe care o putem avea pe lista de priorități atât pentru noi, cât și pentru membrii familiei noastre. Astfel, această carte se adresează fiecăruia dintre noi, copil, adolescent, adult, fiind fundația în creșterea și educarea generațiilor sănătoase pe care ni le dorim, indiferent de vârsta la care ne raportăm”, spune Dr. Alina Epure.
Structurată astfel încât să ofere o imagine detaliată asupra unor concepte precum nutriție personalizată, biochimia nutriției, sănătatea creierului, educația nutrițională care începe încă din copilărie, dar și cum putem beneficia de pe urma tehnologiilor moderne care ne ajută să înțelegem genetica și epigenetica, „Secretul longevității și vitalității. Medicina stilului de viață” devine un instrument necesar pentru oricine caută echilibrul și armonia în propriul corp și în propria viață. Educația în nutriție dezvoltată de dr. Alina Epure pune bazele fundației longevității, în primul rând prin impactul alimentației asupra stării de sănătate mintală, fizică și emoțională. „Sănătatea și stilul de viață au devenit formule de curtoazie, se vorbește adesea despre sănătate ca o normalitate, ca o dorință, dar fără o strategie și fără instrumente de lucru concrete, dar avem nevoie să înțelegem cum aplicăm aceste concepte în realitatea noastră, a fiecăruia dintre noi. Cititorii vor înțelege că stilul de viață nu are modă, ci aplicabilitate la nivel individual, iar sănătatea este o alegere, o responsabilitate individuală, un rezultat al comportamentelor de zi cu zi”, mai spune Dr. Alina Epure.
Importanța nutriției personalizate
Sănătatea nu are modă. Ceea ce înseamnă că nicio dietă nu poate face minuni pentru toți oamenii acestei planete. Că un regim care aduce beneficii unei persoane poate, la fel de bine, să fie extrem de nociv pentru o alta. Înțelegerea faptului că fiecare dintre noi este diferit și are nevoie diferite, că nu există soluții minune universal valabile reprezintă punctul de pornire în înțelegerea nutriției personalizate și al impactului acesteia în menținerea sănătății trupului, minții și sufletului, pentru o viață lungă și de calitate. În România, Dr. Alina Epure a implementat cu succes conceptul NUTRIBALANCE, un concept de nutriție care își propune să-i ajute pe oameni să ducă o viață echilibrată (balance), pentru a fi în cea mai bună formă a lor, pentru a investi în longevitate prin sinergia dintre nutriție, nutrigenetică și epigenetică. Dr. Alina Epure scoate medicina stilului de viață din șabloanele obișnuite, arătând că acest domeniu trebuie să se raporteze permanent la nevoile omului modern. Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar câteva exerciții la sală, sfaturi copy/ paste sau diete împrumutate de la colega de birou. E un ritual cotidian, ajustat încontinuu și aplicat cu perseverență, pentru a găsi armonia dintre trup, minte și suflet. „În cât timp slăbesc dacă mănânc ciorbă de varză sau îmi impun o restricție calorică, în cât timp crește imunitatea copilului care bea suc de rodie, în cât timp îmi dezvolt masa musculară dacă voi integra un anumit aport de proteine în alimentația zilnică, cu câți ani îmi prelungesc viața dacă fac zece perfuzii cu glutation? Sunt întrebări frecvente care plasează alimentația, nutriția în zona de contabilitate, în zona rezultatelor care nu au un substrat științific și nu au o scală corectă de măsurare, atât timp cât nu se recurge la programe personalizate, structurate în baza rezultatelor la anumite analize, raportate la profilul metabolic al fiecăruia dintre noi, la nivelul genomului și epigenomului individual”, explică Dr. Alina Epure.
Autoarea arată în această carte-instrument pentru omul modern că ne naștem cu un profil metabolic individual, cu nevoi clare și particularități ce fac diferența pe tot parcursul vieții între starea de bine și procesele inflamatorii din corp. Câtă vreme oamenii nu fac cunoștință cu sănătatea lor interioară, nu vor ști care le sunt nevoile, cum și la ce reacționează până la nivel celular. Prin urmare, fără o cunoaștere profundă a propriului organism, oamenii pot funcționa pe un contrasens al sănătății lor, chiar dacă au impresia că se alimentează corect, că fac sport, că dorm suficient. „Medicina stilului de viață este medicina de precizie la care trebuie să se raporteze omul modern, care, din păcate, funcționează fără actualizări ale politicilor de sănătate”, mai arată Alina Epure.
Pilonii stilului de viață
După cum explică autoarea în cartea „Secretul longevității și al vitalității”, stilul de viață are patru piloni importanți: alimentația, somnul, mișcarea, calitatea relațiilor. Neglijarea sau integrarea cu superficialitate a acestora a determinat definirea a două noi zone de interes pentru ceea ce înseamnă stilul de viață: reziliența la stres și gestionarea dependențelor. „Pentru a investi în sănătatea noastră este important să avem activități zilnice, realizate în mod structurat, conștient, pentru fiecare din cele șase direcții. Astfel, ne dăm șansa să fim în cea mai buna formă a noastră. Excesele alimentare (zahăr, făină, sare, cafea, alcool, grăsimi saturate), sedentarismul, modificarea ritmului circadian zi - noapte, implicarea în relații disfuncționale determină dezechilibre majore, cu atât mai mult cu cât aceste expuneri sunt făcute timp îndelungat, în mod repetat. Ar fi minunat să rămânem prezenți, să alegem rațional, să evităm compulsivitatea, să ne bucurăm de fiecare zi. Să ne dăm șansa de a fi în cea mai bună formă a noastră, definită la nivel individual”, este de părere Dr. Alina Epure.