Sfânta Parascheva – mult folositoare - Elena-Andreea Teodorescu

Concurs eseu

Sfânta Parascheva – mult folositoare - Elena-Andreea Teodorescu

Cu toate că este numită Ocrotitoarea Moldovei este cea mai grabnic ajutătoare dintre toți sfinții a căror moaște se află pe teritoriul României.

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivat din regiunea Caliacrei, într-o familie foarte bogată. Cu toate că fiind dintr-o familie atât de înstărită și având tinerețe și frumusețe îngerească, Cuvioasa alege a nu se bucura de toate plăcerile vieții lumești și de îndestulările care i-ar fi fost puse la picioare primind cu bucurie chemarea sihăstriei, alegând a duce o viață sfântă închinată Domnului, pe care și-a petrecut-o gândind și rugându-se la Dumnezeu. Toată averea sa a lăsat să fie împărțită săracilor și s-a retras prin monahiile nevoiașe și pustnice. Cu hotărâre s-a lepădat de viața lumească, de dezmierdări și bucurii și a îmbrățișat o viață plină de lipsuri trăită în singurătatea pustiului. Astfel și-a petrecut scurta viață în rugăciune lipsită de toate nevoile trupești, hrană necunoscând decât ierburile pustiei. Avea vârsta de doar 25 de ani când un înger al Domnului i se arată spunându-i să părăsească pustiul și să se întoarcă în locurile unde s-a născut, pentru că a sosit timpul ca sufletul său prea sfânt să treacă întru cele cerești. Întorcându-se în patria sa se adăposti sub zidurile Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel ascultând slujbele. Nu după mult timp oamenii locului găsiră lângă zidurile bisericii trupul neînsuflețit al celei ce fusese cândva cea mai bogată din acel ținut. A fost îngropată în apropierea bisericii și abia peste ani prin lucrarea Domnului, moștele Sfintei au fost descoperite, scoase și duse în Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel unde multe și mari minuni s-au săvârșit.

După mai multe strămutări ale moaștelor acestea au ajuns la Iași la Catedrala Mitropolitană. Astfel că marea protectoare a Moldovei, Sfânta Parascheva se odihește de peste 350 de ani pe pământ românesc, la Iași, de unde ne-a ocrotit de multe rele de-a lungul timpului și ajută pe cei aflați în nevoie.

Cu toate că este numită Ocrotitoarea Moldovei este cea mai grabnic ajutătoare dintre toți sfinții a căror moaște se află pe teritoriul României.

Biserica unde Cuvioasa se odihnește este un loc unic unde se poate trăi ceva din tainele divine, astfel că miile de credincioși care ajung aici se pot bucura de o liniște și împlinire sufletească aparte. Pot simți puternica comuniune cu Dumnezeu și prezența lui în jurul nostru prin sfințenia acelui loc. În aceste momente se uită cu totul de grijile lumești, timpul se oprește, durerile și oboseala dispar uitând de trup.

Aici ne dăm seama că sfințenia ridică către cer pe cel ce se aseamănă întru această lume lui Dumnezeu, că sfințenia este iubirea și bunătatea dumnezeiască fără granițe pe care Sfânta Parascheva le-a dobândit în această lume prin smerenie și rugăciune, pentru acestea a dobândit dar de muceniță. Toate acestea ne fac să ne dăm seama de mulțimea greșelilor noastre, de cât de netrebnici suntem în fața Domnului; cu ochii în lacrimi căutăm cu căință iertare de păcate, dar cine va simți oare izvorul lacrimilor ce alunecau pe fața acesteia în pustie? Și durerile cele grele și suspinările cine le va simți oare? Am putea îndura oare toate încercările pentru a fi demni de iertarea păcatelor noastre?

Tineri din toate părțile vin a se ruga Sfintei, aceasta este dătătoare de speranța învierii sufletului și trăirea bucuriei tinereții veșnice, tinerețe dată de Sfântul Duh acelora care din tinerețe și-au dăruit viața lui Dumnezeu.

În fiecare an pe 14 octombrie Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maica Parascheva, dar și zilnic se face un mic pelerinaj cu oamenii locurilor dar și pelerini veniți la rugăciune.

Sfânta Parascheva este izvor de binecuvântare și însănătoșire grabnică trupească și sufletească, izvorâtoare a milostivirii și ocrotitoare neobosită pentru toți cei cucernici care o cheamă în rugăciuni cu sufletul curat, iar minunile săvârșite dovedesc cu adevărat aceste cuvinte.

În dăngănit de clopot și în cântări bisericești alese veniți să ne rugăm grăitoarei noastre la cer Prea Cuvioasei Parascheva prinos de laudă să aducem noi nevrednicii cei ce cădem în genunchi la racla Sfintei și mulțumim pentru ajutor cântând:

Bucură-te, mireasă duhovnicească,

Bucură-te, cununa adevărului,

Bucură-te, toiagul biruinței,

Bucură-te, mărirea monahilor,

Bucură-te, povățuitoare a obștii,

Bucură-te, cinstitoarea cuvioaselor,

Bucură-te, păzitoarea sihăstriilor,

Bucură-te, pomenitoare a veacurilor,

Bucură-te, propovăduitoare a dreptei credințe,

Bucură-te, surpătoarea eresurilor,

Bucură-te, dobânditoarea slavei dumnezeiești,

Bucură-te, următoarea Cuvântului ceresc,

Bucură-te, Paraschevo, mult folositoare! (Acatist)

Citește despre: