Slujbă arhierească în Duminica a V-a din Postul Mare, la biserica ctitorită de scriitorul Costache Negruzzi

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujbă arhierească în Duminica a V-a din Postul Mare, la biserica ctitorită de scriitorul Costache Negruzzi

În Duminica Sfintei Maria Egipteanca, 2 aprilie, credincioșii din Parohia Hermeziu, comuna Trifești, județul Iași, l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Cu această ocazie, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și l-a felicitat pe preotul paroh cu prilejul împlinirii a 18 ani de slujire preoțească.

Numeroși ieșeni din comuna aflată la marginea Prutului au trăit în această dimineață alese clipe de bucurie duhovnicească, cu ocazia venirii Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul în mijlocul comunității parohiale din localitatea Hermeziu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop-vicar a afirmat că atunci când omul își asumă cuvântul lui Dumnezeu, el devine mai puternic:

Duminicile Postului Mare sunt puse într-o legătură ca trepte ce merg spre cunoașterea lui Dumnezeu în lumina Învierii Lui. Începând cu Duminica Ortodoxiei, în care ni se descoperă puterea dreptei credințe și întâlnirea cu Hristos în chipul icoanei, în Duminica Sfintei Cruci asemenea ca într-o icoană, pentru că între Cruce și Hristos se crează o legătură de cinstire. Ni se descoperă puterea dreptei credințe, ni se descoperă puterea rugăciunii în cea de-a doua duminică, pentru ca duminica trecută și duminica de astăzi, Biserica să ne pune înainte două chipuri vii de trăire a credinței ortodoxe, a credinței creștine și cum s-au sfințit urmând cuvântul lui Dumnezeu. Atunci când omul trăiește statornic tot cuvântul lui Dumnezeu, el se schimbă și devine puternic, iar Dumnezeu are o lucrare aparte cu el. Adeseori vedem însă că nu se împlinește întru noi chipul sfințeniei, pentru că de multe ori ne îndoim. Nu cu osârdie, ci de multe ori cu delăsare, cu amânare, copleșiți de grijile pe care le avem, uneori seduși de frumusețile și poftele acestei lumi.

Totodată Preasfinția Sa a vorbit despre viața Sfintei Maria Egipteanca, pomenită în această duminică:

Dacă Sfântul Ioan Scărarul, cel cinstit duminica trecută, a avut o viață așezată și din tinerețile lui a avut un anumit echilibru, chipul sfintei care ne este pus înainte astăzi este cu totul diferit. Viața Sfintei Maria Egipteanca ne arată o tânără, ajunsă la maturitate, care a trăit fără grijă multă din partea părinților, pentru că fragedă vârstă a început o viață desfrânată și fără vreo rânduială. Trăindu-și viața în acest chip, a ajuns tot într-un timp al Postului Mare, în Duminica Sfintei Cruci, în chip minunat să înțeleagă lucrarea lui Dumnezeu atunci când, parcă de o putere nevăzută, nu era lăsată să intre în biserică. Atunci și-a înțeles minciunea din viața ei, pentru că a înțelege păcatul pe care îl faci înseamnă a înțelege că de bună voie ai lăsat o minciună să intre în viața ta. Ai lăsat un compromis, ai început să trăiești altfel decât crezi că este bine. Făcând aceasta, omul trebuie să depună un efort să trăiască cu amintirea și cu durerea acestor păcate. În momentul în care și-a înțeles rătăcirea și minciunea vieții, Sfânta a luat o hotărâre plină de curaj pentru o femeie, aceasta de a se duce într-o pustie unde tot restul vieții ei să trăiască doar în cuvânt de cinstire al lui Dumnezeu și în înțelegere a tainelor lui Dumnezeu. Și s-a descoperit că spre sfârșitul vieții ei se sfințise, că rugăciunea ei făcuse dintr-o femeie fără de rușine sau de frână, făcuse o femeie în care chipul sfințieniei – care înseamnă  delicatețe, gingășie sufletească, adevăr și dragoste adevărată - se zugrăvise în ea, iar rugăciunea ei era primită și când se ruga, se înălța la cer.

Iată, de sute de ani prăznuim aceleași evenimente, aceleași vieți ale unor sfinți, Biserica îndemnându-ne să luăm aminte la chipul întoarcerilor. De ce stăruie Biserica atât de mult să ne pună înainte o asemenea transformare? Ca în orice clipă a vieții ar fi omul, el să nu deznădăjduiască.

La final, după alocuțiunea oferită de părintele paroh Dan-Alexandru Zgavirdici, acesta a fost hirotesit întru iconom, primind din partea ierarhului bedernița și brâul roșu. De asemenea, clericul a fost felicitat de cei prezenți cu ocazia aniversării a 18 ani de la primirea harului preoției.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, locaș de cult aflat pe lista monumentelor istorice, a fost ctitorită în anul 1839 de scriitorul și politicianul Costache Negruzzi, cunoscut pentru nuvelele „Alexandru Lăpușneanul” și „Sobieski și românii”.

Vă invităm să accesați și:

(Video) PS Nichifor Botoșăneanul, despre Sfânta Maria Egipteanca: „S-a descoperit că spre sfârșitul vieții ei se sfințise”

(Video) Duminica a V-a din Postul Sfintelor Paști la Parohia Hermeziu  

 

Citește despre: