Slujba de maslu

Întreabă preotul

Slujba de maslu

    • Slujba de maslu
      Foto: pr. Andrei Atudori

      Foto: pr. Andrei Atudori

Cristina C
întreabă:

Am participat de multe ori la o slujba de maslu, oficiata sambata la o manastire. E permisa oficierea maslului sambata? La una din slujbe, din nestiinta, am deschis cartea ce mi-a fost intinsa de parinte, care intrebase cine a participat la 3 masluri la rand pana atunci. E pacat?

21 Iulie 2015

Soră Cristina,

Taina Sfântului Maslu se săvârșește fie în casele credincioșilor, dar și în biserici, numit în acest caz  de obște”. În tradiție Taina Sfântul Maslu se săvârşeşte, de obicei, în zilele de post.

Cât privește deschiderea Evangheliei  de către unul din participanți, la îndemnul preotului,  aceasta este o inovație, care din păcate încă  mai este practicată de unii slujitori. În rânduiala Sfântului Maslu se spune clar: preotul cel dintâi, adică cel care a condus slujba,  după citirea Evangheliei a șaptea și a rugăciunii de după,  ia Sfânta Evanghelie  și o deschide  el însuși (nu vreun credincios participat la slujbă) ținându-o cu scrisul în jos deasupra capului celui bolnav, citind ultima rugăciune prevăzută în rânduiala slujbei.

Păcatul nu este al tău, ci al preotului, care te-a îndemnat să faci asta. De acum știind cum este rânduiala corectă, să nu mai dai curs unor astfel de „invitații”.

Cu doriri de tot binele,

Pr. Mihail

Cristina C a răspuns:
21 Iulie 2015

Va multumesc frumos. N-o sa mai dau curs unei astfel de invitatii niciodata, desigur. Imi pare rau ca s-a intamplat. Aveam mare incredere in parinte si o sa mai am si de acum incolo, dar ma intristeaza practica asta.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: