Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Vlădiceni
Astăzi, 8 mai, în ziua pomenirii Sfântului Ioan Evanghelistul, Mănăstirea Vlădiceni din judeţul Iaşi și-a cinstit ocrotitorul. Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Așezământul monahal de aici este singurul din Arhiepiscopia Iașilor care îl are ca ocrotitor pe „Apostolul iubirii”.
Credincioșii din zona Iașiului, dar și alți pelerini din zona Moldovei, au participat în această dimineață la hramul Mănăstirii Vlădiceni din Iași. Obștea monahală și clericii din împrejurimile orașului l-au avut ca oaspete pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul care a săvârșit, cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie.
După citirea pasajelor scripturistice rânduite în această zi, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți că Sfântul Ioan Evanghelistul este sfântul nădejdii și al înțelegerii:
Viața adevărată este viața omului care Îl cunoaște pe Dumnezeu și care are nădejde și în boală și în sărăcie și în lipsă. El înțelege că Dumnezeu ne învață în încercările și crizele noastre pentru a ne scoate la lumina adevărului Său cel descoperit. De aceea, mărturia Sfântului Ioan Evanghelistul este prețioasă pentru că el este Sfântul nădejdii și al adevărului. Este Sfântul care punând capul pe pieptul lui Hristos a sorbit de acolo, după cum scrie în Scriptură, „râuri de teologie” și a înțeles din dragostea curată pentru Hristos că această dragoste este lucrătoare nu doar în timpul apostolilor, nu doar în timpul Sfinților Părinți, nu doar în timpul nostru, ci până la sfârșitul veacului. Dumnezeu va găsi cale fiecărui om de a cunoaște pe Dumnezeu, atunci când omul vrea, atunci când omul înțelege lucrarea lui Hristos pe pământ.
Scurt istoric
Mănăstirea Vlădiceni este o mănăstire de călugări amplasată la marginea municipiului Iaşi, în localitatea Vlădiceni, din comuna suburbană Tomeşti, pe locul numit în cronici „Poiana Vlădicăi”. Ansamblul monahal se află la poalele unui deal împădurit, de unde se poate vedea întreaga zonă industrială a municipiului Iaşi. Între anii 1908-1910, câţiva călugări au construit în apropierea Poienii Vlădiceni o primă biserică a Schitului Vlădiceni, spre cinstirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan. În anul 1918, biserica a fost distrusă în întregime în urma exploziei unui depozit de muniţii din apropiere. Din cauza incidentului, schitul a fost distrus, murind mai mulţi călugări. Între anii 1923-1928, arhimandritul Epifanie Demetrescu şi alţi câţiva călugări veniţi din Muntele Athos au reclădit aşezarea monahală distrusă, construind o a doua biserică. Aceasta a fost grav avariată de cutremurul din anul 1940, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a încercat refacerea ei. În 1959, chiliile au fost preluate de către gospodăria agricolă de stat, iar biserica a funcţionat din acel an doar ca biserică parohială, devenind ulterior depozit. În anul 1992, a fost începută refacerea mănăstirii cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei și la inițiativa IPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care s-a ocupat îndeaproape de întocmirea actelor necesare pentru reînceperea vieții monahale. În 1995, locul unde s-a construit biserica, a fost sfinţit de PF Părinte Daniel și IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. IPS Calinic, ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor în acea perioadă, a coordonat întreaga lucrare de construcție, construcție ce a durat doar 4 ani, fiind unul dintre principalii ctitori ai mănăstirii. Pe 26 mai 2019, în Duminica a V-a după Paşti, a Samarinencei, biserica Mănăstirii Vlădiceni, cu hramul „Sfântul Evanghelist Ioan Teologul”, a primit haina nouă a resfinţirii. Slujba a fost oficiată atunci de IPS Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.