Soțul și soția poartă împreună o cruce

Căsătorie

Soțul și soția poartă împreună o cruce

    • căsuță de lemn
      Soțul și soția poartă împreună o cruce / Foto: Ștefan Cojocariu

      Soțul și soția poartă împreună o cruce / Foto: Ștefan Cojocariu

Soțul și soția sunt răspunzători unul pentru celălalt în mai mare măsură decât suntem răspunzători pentru oricare dintre cei pe care îi „îmblânzim”. Soțul și soția poartă împreună o cruce, și această cruce va începe negreșit să se „răstoarne” dacă una dintre mâini va slăbi și își va pierde tăria.

Trebuie să ne străduim să sacrificăm totul pentru a păstra pacea în familie. Diavolul e viclean. El ne prezintă o mie de „pricini binecuvântate” care îi pot despărţi pe soţi. Aceştia au neapărată nevoie să-şi cruţe unul celuilalt sentimentele şi să-şi amintească întotdeauna de jurămintele de credincioşie şi dragoste pe care le-au făcut nu oricum, ci înaintea Feţei Domnului. Acesta este un lucru sfânt, în comparaţie cu care păleşte orice prietenie „pe de lături”. Viaţa este luptă duhovnicească.

Soţul şi soţia sunt răspunzători unul pentru celălalt în mai mare măsură decât suntem răspunzători pentru oricare dintre cei pe care îi „îmblânzim”. Soţul şi soţia poartă împreună o cruce, şi această cruce va începe negreşit să se „răstoarne” dacă una dintre mâini va slăbi şi îşi va pierde tăria. (Protoiereul Artemie Vladimirov)

(Cum să întemeiem o familie ortodoxă, Editura Sophia, București, 2011, p. 107)