Spondiloza cervicală – interviu cu dr. Mădălina Elena Gorie
Spondiloza cervicală este cel mai des întâlnită la persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani, în special în cazul celor sedentare și supraponderale. Se manifestă prin dureri în zona gâtului și a umerilor. Această problemă de sănătate, care afectează coloana vertebrală cervicală, poate cauza disconfort și dizabilități. Mai multe informații ne oferă doamna doctor Mădălina Elena Gorie, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.
Ce este spondiloza cervicală?
Spondiloza cervicală este o boală degenerativă care afectează discurile intervertebrale ale coloanei vertebrale de la nivelul gâtului.
Care sunt simptomele spondilozei cervicale?
În primul rând, spondiloza se manifestă prin durere la nivelul gâtului și a cefei. Ea poate varia de la ușoară până la moderată sau chiar severă uneori. Inițial, durerea apare ocazional, în anumite poziții ale capului sau după un efort fizic, după o solicitare mai intensă a zonei cervicale, pe parcursul unor activități în care gâtul este menținut în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp; însă mai târziu durerea devine permanentă, zilnică, adică se cronicizează.
De cele mai multe ori, durerea se însoțește de rigiditate locală, acea senzație de înțepenire la nivelul gâtului, mai accentuată în prima parte a zilei.
Unii pacienți pot prezenta și alte semne sau simptome precum: durere de cap, cefalee, amețeli, tulburări de echilibru, durere la nivelul umerilor sau în zona omoplatului, amorțeli, furnicături și slăbiciune la nivelul brațelor sau al mâinilor și degetelor, cracmente la mobilizarea coloanei (adică acele pocnituri percepute la mișcarea gâtului) sau contractură musculară care împiedică efectuarea diverselor mișcări la nivelul gâtului.
Când și cum apare spondiloza cervicală?
Modificările degenerative la nivelul coloanei vertebrale apar cu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce discurile intervertebrale ale coloanei îmbătrânesc, se deshidratează, își reduc înălțimea, se tasează și efectul de amortizare începe să se reducă. Se modifică mobilitatea anumitor articulații ale coloanei și se formează osteofitele (cunoscute popular sub denumirea de ciocuri osoase sau pinteni osoși), care sunt dezvoltări, proliferări anormale ale țesutului osos.
Care sunt factorii de risc pentru spondiloza cervicală?
În afară de vârsta înaintată, la apariția spondilozei la nivelul coloanei cervicale contribuie și alți factori, precum:
- ereditatea;
- obezitatea;
- depresia și anxietatea;
- traumatismele de la acest nivel;
- lipsa de mișcare;
- adoptarea unei poziții vicioase sau sedentare pentru perioade lungi de timp.
Cum se pune diagnosticul de spondiloza cervicală?
După o anamneză amănunțită, medicul efectuează o examinare a zonei gâtului, a umerilor și a membrelor superioare. Verifică mobilitatea în toate planurile de mișcare și efectuează mai multe teste pentru a verifica forța, sensibilitatea și reflexele la nivelul membrelor superioare. Medicul poate recomanda efectuarea unor teste și investigații: radiografia, rezonanța magnetică nucleară sau tomografia computerizată, electromiografia, dar și anumite teste serologie utile pentru excluderea altor afecțiuni locale.
Odată pus diagnosticul, la ce tratament este supus pacientul?
În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru spondiloza cervicală este conservator. Medicul de recuperare medicală recomandă și prescrie pacientului un plan de kinetoterapie și diverse proceduri de fizioterapie în asociere sau nu cu diverse medicamente care împreună au efect antalgic (de combatere a durerii și rigității), vasodilatator (îmbunătățesc circulația locală) și de relaxare (sau tonifiere) musculară.
Putem preveni spondiloza cervicală?
Sunt câteva măsuri care pot ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta spondiloza cervicală:
- activitate fizică regulată;
- adoptarea unor posturi corecte;
- utilizarea echipamentelor sportive adecvate atunci când se întrețin activități fizice;
- evitarea traumatismelor de la nivelul gâtului;
- adoptarea unui stil de viață sănătos, echilibrat și activ.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=1Fn_C7zhbKc
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/