Statul se forţează ca pământul să nu devină un iad, Biserica ne conduce în Rai
În ce priveşte Biserica, ea este Împărăţia lui Dumnezeu, prezentă printre noi, pe cale de realizare. Dacă Biserica ajunge cu adevărat să ducă toţi oamenii la Hristos, puterea Statului n-ar mai avea raţiunea de a exista. Trebuie să ne gândim la o cooperare între Biserică şi Stat, decât să ne gândim la un conflict.
Biserica şi puterea (Statul) sunt antagonice?
Cred că toată puterea vine de la Dumnezeu. Deci nu cred că există un conflict esenţial între Biserică şi Stat. Însă, în starea de păcat, este adevărat că puterea politică nu reflectă pe pământ întotdeauna voinţa lui Dumnezeu. Avem în Evanghelie textul despre Mântuitorul în pustiu, când Hristos a fost ispitit de diavolul şi diavolul îi oferă puterea întregului pământ, dacă i Se va închina lui. Hristos a refuzat această ispită. În fapt, vedem însă că puterea politică nu rezistă permanent acestei tentaţii. Deci, în starea noastră de păcat, Statul propune un bine relativ. Este domeniul dreptului. Statul nu ne poate conduce în Rai, dar se forţează ca pământul să nu devină un iad.
În ce priveşte Biserica, ea este Împărăţia lui Dumnezeu, prezentă printre noi, pe cale de realizare. Dacă Biserica ajunge cu adevărat să ducă toţi oamenii la Hristos, puterea Statului n-ar mai avea raţiunea de a exista.
Trebuie să ne gândim la o cooperare între Biserică şi Stat, decât să ne gândim la un conflict. (Părintele Symeon de la Essex)
(Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de câteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a IV-a, Editura Anastasia, 2004, pp. 191-192)
Să trăim bucuria de-a o avea pe Maica Domnului ca mamă a noastră!
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro