Metode de prevenție a virozelor respiratorii pentru pacienții cu astm

Stil de viaţă

Metode de prevenție a virozelor respiratorii pentru pacienții cu astm

    • Metode de prevenție a virozelor respiratorii pentru pacienții cu astm
      Metode de prevenție a virozelor respiratorii pentru pacienții cu astm

      Metode de prevenție a virozelor respiratorii pentru pacienții cu astm

Dr. Cîțu Oana – Raluca, medic specialist Alergologie și Imunoligie Clinică, la Policlinica Providența, ne indică, pe scurt, câteva metode de prevenție a virozelor respiratorii pentru pacienții cu astm.

Virozele respiratorii pot fi  periculoase pentru oricine, însa pacienții astmatici necesită o grijă specială pentru a preîntâmpina exacerbările acestei afecțiuni.

Iată câteva recomandări din partea Policlinicii Providența, Cabinetul de Alergologie și Imunologie clinică:

1.    Vaccinează-te la începutul sezonului rece! – Sezonul rece aduce cu sine creșterea numărului de viroze respiratorii ce se pot perpetua până în primăvară, motiv pentru care vaccinarea ar trebui realizată în cadrul cabinetelor de medicină de familie/ pneumologie/ alergologie începand cu luna noiembie.

2.    Implică-ți familia! – Familiile pacienților astmatici asigură susținerea membrului lor cu această afecțiune cronică prin toate mijlocele posibile; vaccinându-se scade riscul de infecție și în acest fel de a-și contamina, fie copilul, fie partenerul de viață cu virusul gripal.

3.    Prevenție prin reducerea expunerii – Virusl gripal poate fi foarte contagios. Recomandăm spălarea foarte bine pe mâini (minimum 2 minute) cu apă caldă și săpun; consumarea de lichide sau mâncăruri cu propriile ustensile de bucătărie și propriul pahar evitând partajarea acestora și, nu în ultimul rând, evitarea persoanelor deja infectate cu virusul gripal.

4.    Ține legătura cu medicul tău! – El va constitui planul de acțiune în caz de îmbolnăvire.

5.    Și totuși te-ai îmbolnăvit! Ce-i de făcut? Programează-te pentru un consult! Ce simptome poți avea? Febră (de obicei peste 38,5 °C), dureri de cap, oboseală, tuse, dureri în gât, dureri musculare, sensibilitate cutanată (alodinie). Medicul îți va restabili schema de terapie a astmului în funcție de severitatea afecțiunii și-ți va prescrie antivirale, antitermice, etc.

Trebuie să știi ce simptome trebuie să te îngrijoreze:

-          Instalarea rapidă a lipsei de aer sau dificultăți la respirație;

-          Confuzie;

-          Colorarea în albastru a extremităților (buze, membre).

Dr. Cîțu Oana - Raluca este în contract cu CAS Iași, are program de luni până vineri și poate fi găsită prin programare prealabilă la Policlinica Providența din Iași la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940, 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa: programari.policlinica@providentamedical.ro

Citește despre: