O dietă bogată în grăsimi pe parcursul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului

Conform unui stdiu efectuat de cercetătorii americani, un regim alimentar bogat în grăsimi pe perioada sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului, crescând riscul ca acesta să devină obez pe parcursul vieţii.

Studiul a fost realizat pe șoareci de către o echipă de cercetători de la Şcoala de medicină Yale din Statele Unite ale Americii și a arătat că regimul alimentar poate schimba structura creierului şoarecilor în perioada intrauterină, explicând, astfel, de ce copiii ai căror părinţi sunt obezi sunt mai predispuşi în a deveni supraponderali. Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate "Cell".

Datele studiului au arătat că femelele care aveau o dieta alimentară bogată în grăsimi au avut pui al căror hipotalamus (parte a creierului responsabilă pentru reglarea metabolismului) a suferit modificări, puii fiind mai predispuşi în a deveni supraponderali şi a dezvolta diabet de tipul 2, comparativ cu cei ale căror mame aveau o dietă alimentară echilibrată.

"Noi, cu siguranţă, credem că acestea sunt procese biologice fundamentale care afectează, de asemenea, şi oamenii şi influenţează modul în care copiii pot deveni obezi. Cel puţin se pare că ar putea avea un impact major şi trebuie să cercetăm în continuare acest aspect, atât în studii pe animale, cât şi pe oameni", a declarat Tamas Horvath, unul dintre autorii studiului.

Acesta a mai afirmat că o dietă alimentară sănătoasă în timpul sarcinii ar putea întrerupe ciclul părinţilor obezi care vor avea copii supreaponderali sau obezi.

Deși rezultatele acestui studiu sunt importante, cercetătorii au menționat că încă nu au fost făcute teste pe oameni, pentru a determina dacă există același răspuns la nivelul creierului, și că s-ar putea ca aceste rezultate este posibil să nu se aplice și în cazul femeilor însărcinate, deoarece modul de procesare al grăsimilor este dierit la șoareci și oameni, pentru a determina acest lucru, fiind nevoie de mai multe studii în viitor.

"O mare parte din ceea ce ştim despre proces vine de la animale. Următorul lucru important este să stabilim dacă aceleaşi mecanisme se aplică şi în cazul oamenilor şi dacă putem să le modificăm", a spus Graham Burdge, de la University of Southampton, comentând rezultatele studiului, și, totodată, a sfătuit părinţii să "urmeze o dietă sănătoasă şi echilibrată şi să se asigure că şi dieta copilului este echilibrată".

Alte studii aduc dovezi că regimul alimentar din timpul sarcinii poate influenţa greutatea viitoare a copilului, prin modificările care au loc la nivelul ADN-ului.

De la același autor

Ultimele din categorie