Stresul la feminin – lipsa de sens și valorile înșelătoare după care ne ghidăm viața
Astăzi femeia este adesea anxioasă, nervoasă, stresată, iar cauzele care conduc la astfel de stări sunt multiple: poziţia pe care o are femeia acum în societate – mult mai vizibilă şi mai solicitantă – accentul pus pe carieră şi pe dezvoltare personală, competiţia în plan profesional şi munca în exces sunt doar câteva dintre ele. Iar lipsa unui program duhovnicesc consistent şi constant face loc tot mai mult în sufletul femeii unor vulnerabilităţi care îi afectează viaţa personală şi socială.
Femeia modernă se confruntă cu nenumărate provocări, majoritatea dintre ele cauzate de societatea de consum în care trăieşte. Dezvoltarea economică şi tehnologică accelerată din ultimele decenii, precum şi noile relaţii şi realităţi sociale care au apărut odată cu această dezvoltare şi-au pus, desigur, amprenta şi asupra gândirii şi stilului de viaţă al femeii contemporane. Aşa se face că astăzi femeia este adesea anxioasă, nervoasă, stresată, iar cauzele care conduc la astfel de stări sunt multiple: poziţia pe care o are femeia acum în societate – mult mai vizibilă şi mai solicitantă – accentul pus pe carieră şi pe dezvoltare personală, competiţia în plan profesional şi munca în exces sunt doar câteva dintre ele.
Mărturisesc cu durere că am întâlnit în activitatea mea de preot nu puţine exemple de femei care, ghidându-şi viaţa mai mult după modelul Evei, trăiesc mânate exclusiv de orgoliu şi se află într-o continuă competiţie atât cu ele însele, cât şi cu lumea din jur. Este foarte trist că se întâmplă aşa, însă trebuie să fim înţelegători cu ele, fiindcă vina nu le aparţine numai femeilor, ci și societăţii tot mai secularizate în care îşi duc viaţa.
Femeile la care mă refer aici fac eforturi uriaşe să ţină pasul cu lumea, altminteri, cred ele, ar fi stigmatizate şi ironizate de aceasta. Din păcate, se întâmplă rar să vedem astăzi o femeie pe deplin fericită, liniştită, împlinită şi mulţumită cu ce i-a oferit Bunul Dumnezeu. Lucrul acesta se întâmplă pentru că Dumnezeu este foarte rar chemat în viaţa unora dintre aceste femei (de două-trei ori pe an, la Paşti şi la Crăciun ori la vreo nuntă sau la vreun botez la care participă), şi asta nu pentru că El refuză să le fie alături, ci pentru că ele, în goana în care trăiesc, îl ignoră ori îl aşază la sfârşitul listei de priorităţi şi amână mereu momentul în care să dea importanţă şi nevoilor spirituale. Aşa se face că, din cauza programului foarte încărcat, unele dintre femeile contemporane se roagă foarte puţin, superficial ori în grabă – de multe ori chiar deloc. Iar lipsa unui program duhovnicesc consistent şi constant face loc tot mai mult în sufletul femeii unor vulnerabilităţi care îi afectează viaţa personală şi socială. Stând de vorbă cu foarte multe enoriaşe, am identificat câteva ispite cu care se confruntă femeia de azi: puterea, trecutul, cochetăria şi alegerea greşită a modelelor de viaţă.
(Părintele Vasile Ioana, Cartea familiei, Editura Bookzone, București, 2021, pp. 171-172)
Îți mai recomandăm și: Femeia, prin blândețea ei, are darul de a ține familia unită
Cum trebuie să arate casa unui creștin?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro