Studenții teologi – sub ocrotirea Maicii Domnului

Cuvântul ierarhului

Studenții teologi – sub ocrotirea Maicii Domnului

Ce înseamnă pentru facultatea noastră să se așeze sub acoperământul Maicii Domnului? Înseamnă ca, într-un an universitar sau de-a lungul întregii perioade de ședere în facultate, să se împlinească cele trei deziderate fără de care nu poate exista facultate de Teologie adevărată, adică viață duhovnicească, trăire euharistică și dimensiune academică. Fără acestea trei, Facultatea de Teologie nu împlinește scopul pentru care a fost înființată și pentru care viețuiește cu binecuvântarea Bisericii.

Astăzi, Biserica o cinstește pe Maica Domnului, arătată în cinstitul și dumnezeiescul său Acoperământ. În iconografia veche a Bisericii, Maica Domnului este înfățișată adesea purtând aripi sau purtând o mantie mare, la adăpostul căreia se adăpostește poporul lui Dumnezeu – arhierei, dregători, preoți, călugări și credincioși – arătând că mersul poporului lui Dumnezeu prin această lume spre Împărăția Cerurilor nu se poate împlini autentic și adevărat, decât prin rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, cu oblăduirea, apărarea și ocrotirea ei.

Iar dacă creștinii, în general, se așează sub Sfântul ei Acoperământ, cu atât mai mult un așezământ precum Facultatea de Teologie este chemat să se așeze sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – arhierei, preoți profesori, domni și doamne profesoare, studenți și studente și ostenitori în aparatul administrativ. Și ce înseamnă în cele din urmă pentru toți, dar în chip special pentru cei care viețuiesc patru sau șase sau chiar nouă ani ca student, masterand sau doctorand în Facultatea de Teologie? Ce înseamnă așezarea lor sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu? Înseamnă – în mod esențial – să fie receptivi la cuvântul Maicii Domnului, care a spus „Faceți tot ceea ce vă va spune El”. Iar Dumnezeiescul său Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos, a spus nu numai umpleți vasele cu apă ca ele să fie vin spre veselia poporului lui Dumnezeu, dar a spus și Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pre voi. Luați jugul Meu asupra voastră, căci Eu sunt blând și smerit cu inima, căci jugul Meu este ușor și povara Mea ușoară este.

Misiunea Facultății de Teologie este aceea de a arăta drumul pentru împlinirea acestei chemări, pentru a descrie, a trăi și a cunoaște jugul lui Hristos și povara Lui. Pentru că doar ducând jugul Lui și povara Lui, omul se odihnește, găsește sens vieții sale, viețuiește frumos și autentic în această lume și se pregătește pentru veșnicia Împărăției Cerurilor.

Viață duhovnicească, trăire euharistică și dimensiune academică

Ce înseamnă pentru facultatea noastră să se așeze sub acoperământul Maicii Domnului? Înseamnă ca, într-un an universitar sau de-a lungul întregii perioade de ședere în facultate, să se împlinească cele trei deziderate fără de care nu poate exista facultate de teologie adevărată, adică viață duhovnicească, trăire euharistică și dimensiune academică. Fără acestea trei, Facultatea de Teologie nu împlinește scopul pentru care a fost înființată și pentru care viețuiește cu binecuvântarea Bisericii. Căci teologia cea adevărată se hrănește din rugăciune, spunea părintele Dumitru Stăniloae, și cel care se scufundă în dimensiunile smereniei, aceluia i se descoperă esențialele realități ale Teologiei, spunea în continuare același dumnezeiesc părinte Dumitru Stăniloae – cel care este și ocrotitorul și mentorul Facultății noastre de Teologie – arătând prin aceasta că, în primul rând Facultatea de Teologie este și trebuie să fie viață duhovnicească, axată pe rugăciune, pe smerenie, pe ascultare și pocăință. Căci, amintea marele dascăl al Teologiei, Sfântul Grigorie cel Mare, Episcopul Romei, că teologul este chemat în fiecare zi să mediteze la slăbiciunile și păcatele lui și, conștientizându-le pe acestea, să se apropie de Dumnezeu și de inima ucenicilor săi. Așadar, Facultatea de Teologie este, în primul rând, viață duhovnicească.

În al doilea rând, ea este trăire euharistică, căci un așezământ precum Facultatea de Teologie este chemat să împlinească cuvântul Sfântului Irineu de Lion, care a spus că euharistia este conformă cu învățătura noastră și învățătura noastră se susține pe euharistie, arătând prin aceasta că inima Facultății de Teologie este slujirea liturgică, prin care omul percepe adâncurile teologiei, aplecându-se precum Sfântul Ioan Evanghelistul pe pieptul Domnului Hristos, și de acolo primind tainele teologiei, pe care să le trăiască, să le cunoască și să le mărturisească atunci când Biserica trimite pe teologul de astăzi, preotul sau misionarul mirean de mâine în ograda misiunii Bisericii.

În al treilea rând, pentru a se așeza sub acoperământul Maicii Domnului, Facultatea de Teologie, fiind prezentă în universitate, este chemată să instruiască pe studenți cu mânuirea manualelor, a dicționarelor, a bibliografiei, căci Facultatea de Teologie nu este doar viață duhovnicească și trăire euharistică, este și rigoare academică – cursuri, seminarii, lucrări, strădanie întru cele ale cunoașterii instrumentelor pe care Biserica le pune la îndemâna credincioșilor care doresc într-o formă continuă și bine formată să slujească în calitate de misionari în Biserica lui Hristos.

Facultatea de Teologie e chemată să propună societății cale de viețuire frumoasă, adevărată și adâncă

Pentru ca facultatea noastră sau celelalte facultăți de Teologie să se așeze sub Acoperământul Maicii Domnului, ea trebuie să-și împlinească cele trei misiuni pe care le are primite din parte Bisericii. Și anume: pregătirea viitorilor preoți sau a misionarilor mireni în Biserică; în cel de-al doilea rând, să fie misiune în sânul universității pentru că universitatea, cu cadrele ei, cu știința pe care o mânuiește poate să influențeze și influențează foarte mult viața unei cetăți, viața unui popor. Profesorii universității, care sunt destinați a gândi, a reflecta asupra destinelor unei națiuni, trebuie să fie apropiați de Facultatea de Teologie, ca duhul creștin să pătrundă și în mintea și în inima acestora, pentru ca aceștia să lucreze după voia Domnului fiecare în domeniul pe care îl are de cercetat sau de instrumentat, de actualizat în cadrul universității. De asemenea, misiunea Facultății de Teologie, în mod special prin profesorii ei, este aceea de a analiza viața bisericească și socială prin prisma Scripturii și a învățăturii Sfinților Părinți, ca astfel să propună Bisericii și societății cale de viețuire frumoasă, adevărată și adâncă, inspirată din Lumina Cerului.

Nădăjduim ca și anul acesta universitar să fie un an bineplăcut Domnului, un an așezat sub egida binecuvântării Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ca să se împlinească în facultatea noastră ceea ce, prin anii '38-'39 ai veacului trecut, părintele Dumitru Stăniloae îndemna și nădăjduia pentru studenții facultății sale de la Sibiu, ca fiecare clipă petrecută de profesor la catedră și de student în sala de curs, să fie o coborâre a Acelui Care a coborât odată printre oameni. Profesorii să împlinească în așa fel lucrarea lor, încât studenții să simtă prin prelegerile lor cum Se coboară între ei Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos și cum studenții sesizează această coborâre, o înrădăcinează în inima lor și împreună cu Cel coborât se urcă în Împărăția Tatălui Ceresc, sub oblăduirea Duhului Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită. Amin.

(Cuvânt rostit de Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la deschiderea anului universitar 2015-2016 al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, în Catedrala Mitropolitană, 1 octombrie 2015)

Citește despre: