„În sufletul nostru, păcatul este asemenea unui șarpe ascuns sub o piatră”
Când venim la spovedanie nu trebuie să ne îndreptățim, ci e nevoie să ne învinuim, să ne conștientizăm păcatele, să le judecăm, să le descoperim duhovnicului și să credem că Domnul le-a iertat prin Taina Pocăinței.
Cine nu s-a mai căit niciodată sau nu s-a spovedit cu adevărat, în chip curățitor, trebuie să facă spovedanie generală, să-și amintească și să-și noteze toate păcatele săvârșite din copilărie. Ceilalți le notează numai pe acelea de care nu s-au mai căit, dar dacă am recidivat în aceeași direcție, este necesar să amintim acest lucru la spovedanie. De asemenea trebuie să ne împăcam cu cei apropiați, cu aceia pe care i-am supărat și cu aceia care ne-au supărat. Să le cerem iertare.
Când venim la spovedanie nu trebuie să ne îndreptățim, ci e nevoie să ne învinuim, să ne conștientizăm păcatele, să le judecăm, să le descoperim duhovnicului și să credem că Domnul le-a iertat prin Taina Pocăinței. În sufletul nostru, păcatul este asemenea unui șarpe ascuns sub o piatră. Ridici piatra și șarpele va fugi. De asemenea, dacă descoperi păcatul, atunci și sufletul se eliberează de el.
(Părintele Ambrozie, Îndrumar de spovedanie, Editura Sofia, București, p. 23)
Răni din luptele duhovnicești – cum le vindecăm?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro