Viața Arhimandritului Ambrozie Iurasov

Documentar

Viața Arhimandritului Ambrozie Iurasov

    • Viața Arhimandritului Ambrozie Iurasov
      Foto: manastireasuruceni.md

      Foto: manastireasuruceni.md

Arhimandritul Ambrozie Iurasov a fost un cunoscut propovăduitor şi scriitor ortodox, întemeietorul și duhovnicul mănăstirii de maici „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din orașul Ivanovo (Rusia).

S-a născut în anul 1938, în satul Ogni, regiunea Altai, Rusia. În perioada anilor 1965-1976 s-a nevoit în marea lavră a Cuviosului Serghie de Radonej din Serghiev Posad, unde concomitent a făcut și studii la Seminarul Teologic, apoi la Academia Teologică de aici. A susținut teza de disertație cu tema „Baptismul în Rusia: coordonate istorice și analize”.

Începand cu 1976, timp de 5 ani a fost duhovnic în lavra de la Poceaev (Uсraina). Din cauza prigoanei este nevoit să ia calea pustiei, astfel, cu binecuvântarea duhovnicului a plecat în munții Caucaz, unde a stat mai mulți ani.

A fost întemeietorul și duhovnicul mănăstirii de maici „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din orașul Ivanovo (Rusia) care funcționează cu statut de mănăstire de mai bine de trei decenii. În mănăstire (care are 7 schituri) se nevoiesc în total 250 de maici. Biserica mănăstirii – monument de arhitectură – a fost construită la începutul secolului XX . În 1991, Patriarhul Alexie al II-lea a emis o hotărâre pentru organizarea unei mănăstiri în acest loc.

Mănăstirea a editat până în prezent 10 cărți ale părintelui Ambrozie. Cărțile „Îndrumar creștin pentru vremurile de azi” și „Îndrumar de spovedanie”, apărute în limba română la editura „Sophia” din București, au văzut lumina tiparului și în limbile sârbă, poloneză și ciuvașă. La concursul de carte ortodoxă, ce s-a desfășurat la Mosсova în anul 2005, cele doua volume ale „Îndrumarului creștin…” au fost apreciate cu premiul „Cea mai bună carte ortodoxă  a anului”. În limba română s-a mai tradus și cartea: „Chemarea: Crucea Monahismului”.

A fost oîntemeietorul și duhovnicul postului de radio ortodox „Radonej” din Mosсova, în cadrul căruia avea lunar emisiuni în direct cu ascultătorii. A fost președintele Comisiei Eparhiale pentru Canonizarea Sfinţilor și al Departamentului Misiune în Penitenciare. Începând cu anul 2006, a fost director al Asociației Internaționale „Înălțarea”, ce avea drept scop punerea în evidență a marilor valori ortodoxe ruse. A fost preşedintele Comisiei Eparhiale pentru Canonizarea Sfinţilor, preşedintele Misiunii Eparhiale pentru penitenciare, redactor-şef al ziarului „Cuvânt de mângâiere”. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Rusia. S-a mutat la cele veșnice în luna mai a anului 2020.