Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Sughițul este acel sunetul produs la trecerea aerului prin glotă, atunci când se produce contracția bruscă a diafragmei. Poate avea multe cauze. Uneori trece foarte rapid și nu ridică semne de întrebare, dar alteori poate fi un semn al unei probleme mai grave de sănătate. Ce este, de ce apare, când trebuie să ne adresăm medicului, dar și alte informații importante aflăm de la doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.
Ce este sughitul?
Sughițul este o contracție involuntară a diafragmei (mușchiul care separă toracele de abdomen și care joacă un rol important în respirație) și a mușchilor intercostali. Fiecare contracție este urmată de o închidere bruscă a corzilor vocale, fluxul brusc de aer în plămâni provocând sunetul caracteristic. Pentru majoritatea oamenilor, o criză de sughiț durează, de obicei, doar câteva minute. Rareori, acesta poate persista timp de luni de zile, lucru ce poate duce la pierderea în greutate și epuizare, poate arăta prezența unei probleme de sănătate.
De ce apare sughițul?
Concret, sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase care leagă creierul de diafragmă. Așa se explică și de ce apare, uneori, în timpul situațiilor emoționale sau când apar schimbări de temperatură. De asemenea, sughițul poate apărea după ce înghiți prea mult aer, mănânci prea repede sau prea mult, bei alcool sau în momentele în care ești agitat sau neliniștit.
Când trebuie să ne adresăm medicului pentru sughiț?
Rareori, sughițul persistă timp de mai multe zile sau chiar luni. Acest lucru poate duce la malnutriție și epuizare, cum spuneam mai devreme. Dacă totuși sughițul durează mai mult de 48 de ore sau dacă vă împiedică să mâncați, să dormiți sau să respirați, este indicat să mergeți la medic.
Cea mai frecventă cauză a sughițului pe termen lung este deteriorarea sau iritarea nervilor frenici sau vagi care servesc mușchiul diafragmului. În caz de sughiț cronic, sunt multe afecțiune care se pot ascunde, așa că un consult de specialitate vă va ajuta, iar acest lucru poate însemna și prevenirea din timp a înrăutățirii stării de sănătate.
Am ajuns la diagnostic - cum se pune acesta?
Odată ce ați ajuns la medic cu un sughiț ce nu mai trece de 2 zile, veți fi supuși anamnezei și unor investigații. Dacă motivul sughițului este neclar, medicul poate recomanda anumite analize, printre care:
- teste de sânge pentru a identifica semnele de infecție, diabetul sau bolile de rinichi;
- analize ale funcției hepatice;
- imagistica diafragmei (radiografie toracică, tomografie computerizată sau RMN);
- ecocardiogramă pentru evaluarea funcției cardiace;
- endoscopie pentru a investiga esofagul, traheea, stomacul și intestinal;
- bronhoscopie.
Ce remedii recomandați pentru sughiț?
Sughițul spontan, de scurtă durată, se va opri la fel de brusc cum a și apărut. Dacă sughițul este supărător și nu se oprește suficient de repede, puteți apela la câteva trucuri (nu sunt remedii medicale), dar care vă pot ajuta:
- Respirații și expirații profunde, repetitive;
- Înghițirea prin aspirație a unei cantități mai mari de aer pe care o țineți timp de câteva secunde în plămâni și abia apoi expirați;
- Puteți bea un pahar de apă pe nerăsuflate;
- Gargară cu apă rece;
- Puteți apela la o rudă sau un prieten care să vă sperie;
- Ar trebui să vă țineți respirația timp de câteva secunde bune;
- Gâdilarea nasului pentru a provoca un strănut;
- Respirație în pungă de hârtie pentru câteva minute.
Cum spuneam mai devreme, putem avea un sughiț care durează mai mult de o zi sau două. Ce facem în acest caz? La ce tratament am putea fi supuși?
Din nefericire, pentru sughițul care durează mai mult de 24 de ore, fără oprire, lucrurile se complică. În situația sughițului cronic, de lungă durată, medicul este cel care decide varianta cea mai bună de tratament pentru oprirea acestuia. Poate recomanda utilizarea anumitor medicamente sau poate opta pentru manevre speciale medicale, cu ajutorul cărora senzația de sughiț să dispară. Uneori sunt implementate chiar intervenții chirurgicale pentru ca persoanele suferinde să aibă o viață cât de normală se poate în condițiile date.
Ca tratamente complementare pentru a ameliora efectele sughițului de lungă durată, unii medici recomandă și meditație sau acupunctură, dar și o serie de remedii naturiste care pot oferi o alinare în anumite condiții, însă efectul lor nu a putut fi dovedit științific.
Cum poate fi prevenit sughițul?
Nu există o metodă dovedită pentru prevenirea sughițului. Cu toate acestea, dacă va confruntați frecvent cu episoade de sughiț, puteți încerca să reduceti expunerea la factorii declanșatori cunoscuți: nu mai mâncați în exces, evitați băuturile carbogazoase și alcoolice, feriți-vă de schimbări bruște de temperatură, evitați situațiile stresante și efortul fizic intens.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=Vz0TnKMZ-ho
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/
Fracturile osteoporotice și cum le putem preveni
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro