Teologi ieșeni, în vizită la Mănăstirea Florești

Știri

Teologi ieșeni, în vizită la Mănăstirea Florești

„Dacă mănăstirea Florești, care înflorește pe zi ce trece, nu ar avea parte de cei care o cercetează, ar fi o mănăstire foarte săracă din toate punctele de vedere, pentru că zidurile goale nu-și găsesc rostul și menirea. Sfinții pictați pe pereții bisericii mănăstirii au corespondent în creștinii care vin aici și care încearcă să le imite viața.”

Studenții din anul I de la Masterul „Misiune și Slujire Pastorală”, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” - Iași, au vizitat sămbătă, 19 noiembrie, Mănăstirea Floreşti din județul Cluj. Aici, grupul a fost întâmpinat cu multă căldură și dragoste duhovnicească de către părintele Anastasie, maica stareță Teodora și maica Timotea, absolventă a Conservatorului din Iași, secția Muzică Psaltică.

Bucuria a făcut ca tot atunci, maica stareță să-și sărbătorească ziua de naștere. Prin urmare, tinerii masteranzi i-au cântat „mulți ani trăiască” și câteva colinde.

Următoarea zi, în cadrul Sfintei Liturghii, cu ocazia împlinirii a 22 ani de la sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Floreşti, aceiași studenți, membri ai corului Sfântul Neofit Zăvorâtul, au oferit răspunsurile la stranăDupă Sfânta Liturghie, oficiată în altarul de vară din curtea mănăstirii, au fost lansate două volume care amintesc de istoria acestui sfânt locaș.

La plecare, tinerii teologi au păstrat în amintire cuvintele arhimandritului Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului: „Dacă mănăstirea Florești, care înflorește pe zi ce trece, nu ar avea parte de cei care o cercetează, ar fi o mănăstire foarte săracă din toate punctele de vedere, pentru că zidurile goale nu-și găsesc rostul și menirea. Sfinții pictați pe pereții bisericii mănăstirii au corespondent în creștinii care vin aici și care încearcă să le imite viața”.

Vizita teologilor ieșeni la Mănăstirea Florești a fost parte din pelerinajul desfășurat în perioada 18-20 noiembrie, în județul Cluj.  Acest pelerinaj a fost coordonat de către preot Sebastian Eugen Teacu, director al Centrului de Formare şi Inovare al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” și de către pr. lect. dr. Cezar Paul Hârlaoanu. În cadrul pelerinajului, tinerii au vizitat, pe lângă Mănăstirea Florești, și Mănăstirea „Sfântul Ilie” - Toplița, Mănăstirea Nicula și Catedrala Mitropolitană din Cluj. În plus, au avut bucuria de a se întâlni și de a primi cuvânt de folos de la pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj.