Totul despre CT în 8 minute

Stil de viaţă

Totul despre CT în 8 minute

Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei are în dotare unul dintre cele mai moderne aparate pentru Tomografie Computerizată. Cu ajutorul noului aparat, CT Siemens Somatom go.Top, se poate efectua orice tip de examinare, se pot obține imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului. În următoarele 8 minute doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența ne spune totul despre CT.

Ce este Tomografia computerizată?

La general, tomograful este acel aparat ce utilizează o combinație de raze X ce sunt prelucrate apoi de un soft computerizat și poate reda în imagini 3D întregul corp omenesc sau numai anumite secțiuni din el. În urma scanării, medicii obțin informații detaliate despre organele interne, vasele de sânge sau structura osoasă.

Acum trec la cazul nostru. CT-ul achiziționat de Spitalul Providența, Somatom go.Top, este un echipament de ultimă generație. Acest dispozitiv medical are opțiuni avansate, de ultimă generație de soft de scanare și post-procesare, astfel încât atât timpul de scanare, cât și doza de iradiere a pacientului sunt foarte mici.

Echipamentul nostru permite, de asemenea, investigarea pacienților bariatrici, având opțiuni de soft care extrag artefactele date de masa mare de țesut adipos, permițând un diagnostic corect.

Avem în același timp, posibilitatea de a examina pacienți pediatrici, parametrii aparatului fiind adaptați astfel încât doza de iradiere să fie minimă, iar rezoluția imaginilor să fie de calitate maximă.

Concret, cum funcționează un CT?

Dvs., pacientul, sunteți așezat pe o masă și introdus ușor în aparat. În jurul dvs. se rotește un dispozitiv ce emite raze X și transmite în timp real informațiile obținute către computer, care la rândul său efectuează o serie de calcule matematice complexe și apoi afișează imaginea finală pe ecranul aparatului. Trebuie să stați nemișcat pe toată durata scanării, care durează doar câteva minute. Așadar, este o procedură total nedureroasă și rapidă.

Ce părți ale corpului pot fi supuse examinării CT?

Această procedură medicală permite o scanare a întregului corp, toate segmentele fiind acoperite. De asemenea, pot fi scanate toate organele, precum și măduva spinării, vasele de sânge și sistemul osos. Organele pot fi vizualizate la scară 3D, mai mult decât atât, softul permite înlăturarea osului pentru o mai bună vizibilitate a celorlalte țesuturi.

Să intrăm puțin în detaliu, ce examene CT putem face și de ce?

CT la nivelul capului – se aplică pentru a se observa diferitele structuri ale creierului în situații în care sunt simptome ce indică tumori, accidente vascular cerebrale, diferite anomalii ale vaselor de sânge sau sângerări intracraniene, precum și ganglioni limfatici măriți și glande mărite. Aici intră: Angio-CT cerebral/regiune gât, CT oase față, CT craniu/cerebral, CT ureche internă, CT mastoidă, CT sinusuri, CT os temporal.

CT abdominal – permite scanarea organelor abdominale și pelvine: ficat, pancreas, rinichi, splină, glande suprarenale, dar și a stomacului și intestinelor. Aici intră: Angio-CT abdomen, CT abdomen, CT abdomen și pelvis, Colo-CT (colonoscopie virtuală).

CT la coloana vertebrală – prin această examinare se identifică cauzele durerilor de spate, gât, brațe sau picioare. Pot fi identificate hernia de disc, îngustarea canalului spinal, fracturi sau fisuri. Aici intră: CT coloană vertebrală cervicală, CT coloană vertebrală dorsală, CT coloană vertebrală lombară, CT segment coloană vertebrală.

CT la membre – se efectuează pentru a identifica afecțiunile localizate la brațe, umeri, coate, articulația pumnului, articulația mâinilor, picioare, șold, genunchi, glezne, laba piciorului. Aici avem: Angio-CT membre, CT braț/ antebraț, CT articulație (umăr, cot, genunchi, gleznă), recontrucție 3D.

Avem și CT toracic – ce analizează zona toracelui și a organelor interne de aici: inima, plămânii, aparat respirator, etc. Aici avem: Angio-CT toracic, CT toracic și High-resolution CT.

Există riscuri atunci când vorbim de examinarea CT?

La fel ca orice investigație medicală, și CT-ul are câteva riscuri, din cauza expunerii la radiații. Nu trebuie uitat însă că beneficiile unui diagnostic precis sunt mai importante decât riscul procedurii.

Dacă este CT cu substanță de contrast, riscul de reacție alergică la aceasta este extrem de scăzut, iar departamentele de radiologie sunt bine echipate pentru a face față unor situații neprevăzute. Un lucru este foarte important: pacientul trebuie să informeze medicul dacă au existat reacții alergice anterioare la substanța de contrast.

Ați pomenit de iradiere. Gradul este mare? Trebuie să ne îngrijoreze?

Într-adevăr, toți pacienții sunt îngrijorați cu privire la iradiere, este și normal. Dar, orice om este expus în timpul vieții la diferite surse de iradiere. Însă, iradierea produsă de CT nu este una mare, și beneficiul final e mai mare și mai important pentru sănătatea noastră. De asemenea, aparatul nostru este unul foarte performant, așa că doza de iradiere este și mai mică. Cantitatea de radiații este strict dozată astfel încât să fie optimă pentru a oferi imagini corecte și concludente, fără ca nivelul să fie mai mare decât necesar. Un caz aparte îl reprezintă femeile însărcinate, pentru că fătul este mai sensibil la aceste radiații decât adultul. Aici CT-ul se face doar dacă situația o cere, iar beneficiile sunt mult mai mari decât acest potențial risc.

Ați pomenit și de substanța de contrast. Când se face CT cu substanță de contrast și când fără? Prezintă riscuri?

Sunt cazuri și cazuri. În funcție de patologia dvs, în anumite situații se poate ca medicul radiolog să aibă nevoie de substanță de contrast, întrucât aceasta este o substanță farmaceutică iodată care, datorită proprietăților sale, ajută la o mai bună vizibilitate a țesuturilor. Se administrează în general oral ori intravenos, și se elimină rapid, prin urină, în câteva ore de la administrare.

Vorbim și de riscuri, acestea constau în reacțiile adverse pe care aceasta le poate genera. În cazuri rare, de 1%, acestea presupun greață, vărsături, urticarie sau dureri de cap. În general, trec foarte repede. Există și cazuri foarte rare – 0.01% – 1 caz la 10.000 de pacienți – care prezintă reacții mai puternice, severe, sub forma de șocuri anafilactice și care să necesite intervenția medicilor specializați.

 

Pentru programări pentru examinarea CT trebuie să sunați la 0786 294 305.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

 

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Citește despre: