Tremuratul arde grăsimile

Stil de viaţă

Tremuratul arde grăsimile

Atunci când tremurăm, grăsimea "albă", responsabilă pentru stocarea durabilă a caloriilor, se transformă în grăsime "brună", care poate fi arsă mai ușor, informează cotidianul francez "Le Figaro".

Cele două tipuri de țesut adipos au funcții diferite, și anume, țesutul adipos "alb" stochează caloriile în exces sub formă de lipide, pentru a forma o rezervă în organism, pe când celulele din țesutul adipos "brun" provin din celule precursoare, care au fost eliminate de organism după ce și-au îndeplinit scopul și conțin grăsime ușor de ars, folosită pentru termogeneza corpului (reglarea temeperaturii organismului), cele două tipuri de celule având proprietatea de a se putea transforma între ele.

Un studiu recent, publicat în revista "Cell Metabolism", desfășurat pe oameni, relevă că expunerea la frig până la tremur sau realizarea de ședințe de exerciții fizice moderate pot stimula transformarea celulelor albe încelule brune.

"«Febra» care domnește de mai mulți ani în domeniul cercetării pe celule brune vine de la faptul că a lor capacitate de a arde rapid caloriile excedentare face din ele potențiali agenți terapeutici împotriva obezității și diabetului", precizează dr.Paul Lee, endocrinolog australian și cercetător al National Institutes of Health din Washington.

În cadrul experimentului, mai mulți voluntari au fost expuși la frig până în momentul când au început să aibă frisoane (la 14-16 grade Celsius), după care le-au fost recoltate probe de sânge pentru a confirma prezența a doi hormoni legați de frig, respectiv irisina (produs de țesutul muscular) și FGF21 (produs de celulele brune), care au reușit prin acțiunea lor să transforme celulele albe în celule brune.

Rezultatele sunt cu atât mai important cu cât specialiștii speră să poată realiza noi strategii terapeutice împotriva obezității și diabetului.

Citește despre: