Un sfânt locaș închinat icoanei „Maicii Domnului Prodromița” a fost sfințit de Părintele Mitropolit Teofan

În Duminica Tuturor Sfinților Români, 4 iulie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a binecuvântat paraclisul Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” – Lunca Cetățuii III, din comuna ieșeană Ciurea. După oficierea slujbei de sfințire, conform tradiției, cei prezenți au primit binecuvântarea să intre și să se închine în Sfântul Altar.

Zeci de oameni din împrejurimile Iașului, autoritățile locale, dar și credincioși din Lunca Cetățuii s-au adunat în această dimineață la Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” pentru a lua parte la sfințirea paraclisului cu hramul „Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița”. Slujba de târnosire a sfântului locaș a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan. După stropirea zidurilor cu apă sfinţită şi ungerea lor cu Sfântul şi Marele Mir, ierarhul a pecetluit Sfânta Masă și a binecuvântat icoanele din incinta paraclisului.

În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea parohiei, nu înainte de a le citi credincioșilor rugăciunea cea mare de dezlegare. Alături de chiriarh au mai slujit părintele Claudiu Gheorghiasa, consilierul Sectorului Financiar al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Mihail Roșu, protopop al Protopopiatului Iași III, părintele profesor universitar Gheorghe Petraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, dar și clerici din zona Iașului.

„«Veniți după Mine», zice Domnul Hristos, adresându-se sfinților apostoli, apoi sfinților cuvioși, sfinților mucenici, tuturor acelora care, de-a lungul vremii, au ascultat cuvântul său, viețuind în sihăstrii sau trăind în viața de familie. Printre sfinții Cerului și ai pământului se numără și sfinții care au viețuit pe pământul nostru. Începând cu Sfântul Apostol Andrei, cu mucenicii primelor veacuri – Sfinții Mucenici de la Niculițel – și trecând prin cele 20 de veacuri, până în vremea apropiată nouă – sfinții din închisorile anilor `50 – `60 – sau sfinții necunoscuți de astăzi, care viețuiesc în sihăstrii sau în viața de familie, cu viață curată, cu viață sfântă, și pe care doar Dumnezeu îi știe. În Biserica din care facem parte și în care credem este Împărăția Cerurilor, arătată în mod special prin sfinți, arătată și prin păcătoși, precum noi, cei chemați la pocăință, îndreptați și îndrumați spre slava lui Dumnezeu. Ploaia Duhului Sfânt a adus multă roadă între sfinții lui Dumnezeu și pe pământul nostru”, a afirmat în cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit Teofan.

Pentru munca depusă la ridicarea sfântului locaș, părintele paroh Ioan Cristin Loghin a primit Crucea mitropolitană „Sfântul Ierarh Dosoftei”. Totodată, cei care au contribuit la construcția paraclisului au fost răsplătiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu distincții de vrednicie.

Scurt istoric

În anul 2016, părintele Ioan Longhin a început demersurile pentru achiziționarea unui teren pentru biserica Parohiei Lunca Cetățuii III. În data de 8 octombrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe vremea când era Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a pus piatra de temelie și a binecuvântat locul pentru construcția paraclisului. Planul construcției a fost realizat de firma O&C Smart Construct S.R.L. din municipiul Iași.

De la același autor

Ultimele din categorie