Un volum de Memorie
M-a impresionat mereu în scrierea istoricilor și teologilor ardeleni o expresie prin care își întregeau respectul față de o persoană trecută în veșnicii: păstrăm o pie memorie... Așa îmi pare volumul publicat sub îngrijirea Părintelui Iustin Tira, Vicar eparhial, la Editura Renașterea, sub titlul Centenarul Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2011) (Renașterea, Cluj-Napoca, 2021, 178 pg).
Sunt texte așezate sub aura unei binecuvântate aduceri-aminte de care, cred, ar trebui să se bucure toți cei care au împlinit în viața lor o operă. Putem să fim sau nu de acord cu gesturi, luări de poziție ori atitudini, dar opera oricărui om trece din viață în judecata istoriei și a metaistoriei mai apoi cu suplețea îngăduită de Harul lui Dumnezeu. Memoria sa are însă o serie de „curți” ale iubirii pe care cei care cunosc omul le pun în valoare de fiecare dată. Sunt oameni de care te legi în veșnicie...
Așa sunt cei invitați să scrie în volumul acesta care cuprinde următoarele mărturii – unele de o acuratețe de icoană: „Leul Ardealului” – IPS Andrei, actualul Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului (pp. 7-12); Mitropolitul meu. Un crâmpei din povestea anilor mei de viață petrecuți alături de Părintele nostru Bartolomeu al Clujului – PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord (pp. 13-26); Cuvântul Evangheliei și glasul Episcopului. O sută de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania – PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (pp. 27-38; Călători în libertatea celui care deschide un adevărat tărâm – anamneza lecțiilor ziditoare ale Mitropolitului Bartolomeu, Pr. Ioan Chirilă, TH.D. (pp. 39-48); Bartolomeu Valeriu Anania- Părintele, Omul, Mitropolitul, Pr. Ștefan Iloaie (pp. 49-61); Mitropolitul Bartolomeu Anania. Omul care aducea în fiecare zi duminica, Pr. Bogdan Ivanov (pp.63- 71); Mitropolitul Bartolomeu - tablou în lucru, Pr. Ioan Dâmbu (pp 73-88); Bartolomeu Anania - Detenția, Arhim. Dumitru Cobzaru (pp. 89- 107); Mărturie la împlinirea unui veac de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, Pr.Dr. Gavril Vârva (pp. 109- 118); Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania la 100 de ani de la anștere și 10 ani de la mutarea în veșnicie, Pr.Dr. Dumitru-Marcel Andreica (pp. 119-125); Jurnalul – loc al memoriei, Dr. Nicoleta Pălimaru (pp. 127-130).
Volumul dispune de o Cronologie a vieții lui Bartolomeu Valeriu Anania, realizată de Părintele Ștefan Iloaie (pp. 135-153) completată cu o cronică în imagini a Operei scrise a Mitropolitului Bartolomeu (pp. 157-176).
Sunt mărturii ale unor oameni crescuți în taina prietenie cu omul Bartolomeu, un om-forță, distins și fragil deopotrivă cum se cuvine oricărui arhiereu-poet. Oare de ce scriind aceste rânduri m-a luat dorul de Mitropolitul Antonie Plămădeală...? Le păstrez o pie memorie...
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro