Să ne păstrăm mintea curată

Editorialiștii Bisericii

Să ne păstrăm mintea curată

    • apus de soare la Mănăstirea Zosin
      Să ne păstrăm mintea curată / Foto: Oana Nechifor

      Să ne păstrăm mintea curată / Foto: Oana Nechifor

Ce speranță mai este pentru cei de sub comanda sa, când căpitanul vasului este înecat, lumânarea este stinsă și generalul este captiv?

„Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!” (Matei 6, 23) 

Dacă ați orbi, ați mai vrea să purtați aur sau mătase? Nu crezi că sănătatea curată este mai de preț decât lucrurile exterioare? Căci, dacă ar fi să ți-o pierzi sau să o irosești, toată viața ta va fi nefericită. Căci atunci când ochii tăi sunt întunecați și puterea mădularelor tale este slăbită, lumina lor fiind stăvilită, la fel și mintea când este păcătoasă, viața ta înseamnă nenumărate răutăți.

Pentru aceea, în trup, țelul nostru este de a ține ochiul curat, precum trebuie să ținem mintea curată, în ceea ce privește sufletul. Dar, dacă stricăm aceasta, cine va mai lumina pe restul, cum vom mai putea vedea?

Precum cel ce seacă izvorul poate seca și râul, la fel și cel ce stăvilește înțelegerea poate să dea pierzării toate faptele sale din această viață. De aceea se spune: „Iar, de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat.” Căci ce speranță mai este pentru cei de sub comanda sa, când căpitanul vasului este înecat, lumânarea este stinsă și generalul este captiv?

(fragment tradus de Lucian Filip din Sfântul Ioan Gură de Aur, Evanghelia după Matei, Omilia 20, 3)

Citește despre: