Icoane ale Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul
În toate icoanele în care apare, Sfântul Proroc Ilie este reprezentat având părul cărunt și barba mare, iar îmbrăcămintea lui ascetică ne trimite cu gândul la Sfântul Ioan Botezătorul, între cei doi fiind, de altfel, o strânsă legătură.
Personalitatea complexă a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul este surprinsă în numeroase reprezentări, care relevă unele momente importante ale vieții sale.
Astfel, iconografia bizantină ne descrie prin intermediul culorilor momentul șederii Sfântului Proroc la pârâul Cherit, când prin pronia divină un corb îi aduce de mâncare, sau minunea înmulțirii făinii și a untdelemnului, precum și învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului.
De asemenea, întâlnim icoane care îl reprezintă pe Sfântul Ilie înălțând jertfă Dumnezeului Celui Adevărat în fața poporului și a prorocilor mincinoși, sau surprind momentul înălțării minunate la cer a sfântului.
Sfântul Ilie este întâlnit și în reprezentările Noului Testament, întrucât el este martor, împreună cu Moise, la Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos de pe Muntele Taborului.
În toate icoanele în care apare, Sfântul Proroc Ilie este reprezentat având părul cărunt și barba mare, iar îmbrăcămintea lui ascetică ne trimite cu gândul la Sfântul Ioan Botezătorul, între cei doi fiind, de altfel, o strânsă legătură: ambii sunt „mergători înainte ai venirii lui Hristos”, despre Sfântul Ioan Botezătorul afirmându-se în Sfintele Evanghelii că va avea „duhul și puterea lui Ilie” (Luca 1, 17).
În mâna sa este reprezentat uneori un papirus pe care, în funcție de evenimentul descris, întâlnim însemnări precum: „Cu râvnă am râvnit pentru Domnul Dumnezeul Savaot” (3 Regi 19, 10), „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu” (3 Regi 17, 1) sau „Doamne Dumnezeule... auzi-mă acum cu foc, ca să cunoască astăzi poporul acesta că Tu singur eşti Dumnezeu în Israel” (3 Regi 18, 36).
Ce sunt „jertfele” așezate la icoane?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro