Iisus Hristos Emanuel – reprezentarea iconografică

„Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște fiu, și vor pune numele lui Emanuel” (Isaia 7,14).

Reprezentarea lui Iisus Hristos Emanuel este inspirată din cuvintele prorocului Isaia: „Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște fiu, și vor pune numele lui Emanuel” (Isaia 7, 14). Semnificația acestui nume ne-o aduce Sfântul Evanghelist Matei care, preluând profeția de la Isaia în Evanghelia sa, adaugă: „care se tâlcuiește: Cu noi este Dumnezeu” (Matei 1,23). Venirea pruncului Hristos reprezintă împlinirea tuturor profețiilor veterotestamentare și dovada clară că Dumnezeu este pururea cu noi.

Datorită acestui fapt, Iisus Hristos Emanuel este reprezentat ca un copil, cu unele trăsături ale unui om matur - cum ar fi fruntea amplă, care-i reflectă înțelepciunea dumnezeiască.

De această dată, El poartă haine deschise la culoare: o tunică albă, peste care este înfășurată o mantie galbenă. Cu mâna dreaptă binecuvântează, în timp ce în mâna stângă poartă un papirus, pe care sunt însemnate cuvinte din cartea profetului Isaia: „Duhul Domnului este peste Mine, că Domnul m-a uns să binevestesc săracilor...” (Isaia 61,1). Alteori, este înfățișat „șezând întru slavă”, adică binecuvântând cu ambele mâini.

De la același autor

Ultimele din categorie