Visarion – cuviosul care a prefăcut apa din mare, în apă dulce

Umblând el cu ucenicul lui în pustie, pe marginea mării,ucenicul a însetat de osteneala drumului şi de zăduful zilei, şi a zis: Părinte, îmi este tare sete. Iar cuviosul, făcând rugăciune şi însemnând marea cu semnul Sfintei Cruci, a zis: În numele Domnului, ia apă şi bea. Iar ucenicul, luând apă din mare cu vasul ce-l purta, a văzut că apa este dulce la gust şi rece, ca şi cum ar fi curs dintr-un izvor viu.

Printre părinții Egiptului, primii monahi ai credinței creștine, alături de Sfinții Antonie, Teodosie și Pahomie, Biserica cinstește și pe cuviosul Visarion. În  ziua de 6 iunie, sinaxarul aduce în fața ochilor noștri viața unui om care, de bunăvoie a renunțat la toate bunătățile lumii, ca să dobândească frumusețea Împărăției lui Dumnezeu – nu neapărat pentru el, cât pentru frații și creștinii rânduiți a-i fi ucenici.

Trăitor în secolul al IV-lea, Sfântul Visarion a intrat de tânăr în mănăstire, însă nu și-a găsit deplina liniște. Împărţindu-şi săracilor tot ceea ce avea, s-a lepădat de lume, ducându-se într-un loc pustiu, unde a petrecut în linişte, până la sfârșitul vieții. Numeroase sunt faptele minunate care izvorau din sfințenia cuviosului. Între acestea, una atrage atenția: „Umblând el cu ucenicul lui în pustie, pe marginea mării,ucenicul a însetat de osteneala drumului şi de zăduful zilei, şi a zis: Părinte, îmi este tare sete. Iar cuviosul, făcând rugăciune şi însemnând marea cu semnul Sfintei Cruci, a zis: În numele Domnului, ia apă şi bea. Iar ucenicul, luând apă din mare cu vasul ce-l purta, a văzut că apa este dulce la gust şi rece, ca şi cum ar fi curs dintr-un izvor viu.

Deci, bând din destul şi răcorindu-se, a luat şi în vasul său, să aibă pe mai târziu. Şi văzând aceasta, Cuviosul Visarion, a zis: Fiule, pentru ce ai umplut vasul cu apă? A răspuns ucenicul: Iartă-mă, părinte! Am luat apă ca să nu însetez iarăşi pe drum. Sfântul i-a zis: Dumnezeu, Cel ce este în acest loc, este în tot locul. Și, precum aici, aşa şi în tot locul poate să dea apă dulce celui însetat.

De la același autor

Ultimele din categorie