Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul

Ortodoxia în lume

Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul

    • Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul
      Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul

      Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul

    • Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul
      Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul

      Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul

Cunoscut drept una dintre cele mai însemnate personalități ale monahismului athonit contemporan, Gheronda Gheorghe a slujit obștea mănăstirii Grigoriu vreme de peste 40 de ani.

În dimineaţa zile 8 iunie 2014, în Duminica Rusaliilor, Arhimandritul Gheorghe Kapsanis, fost stareţ al Mănăstirii Grigoriu din Muntele Athos, a trecut la Domnul. Cunoscut drept una dintre cele mai însemnate personalități ale monahismului athonit contemporan, Gheronda Gheorghe a slujit obștea mănăstirii Grigoriu vreme de peste 40 de ani.

Duminică după-amiază, de la ora 17, Mitropolitul Varnavas de Neapolis a săvârşită slujba de înmormântare la Metocul Mănăstirii Grigoriu din Stravoupolis – Tesalonic.Trupul fostului Egumen va fi dus în Sfântul Munte, la Mănăstirea Grigoriou, unde va fi înmormântat.

Înainte de a intra în monahism, părintele Gheorghe a fost cadru didactic la catedra de drept canonic a Facultăţii de Teologie din Atena.

Ca monah, Gheronda Gheorghe a început cu o comunitate monastică prin împrejurimile Atenei. Văzând dificultăţile vieţii monastice în lume şi s-a decis să încerce să vină la Muntele Athos, instalându-se la Mănăstirea Grigoriu. Ca stareţ al mănăstirii Grigoriu a binecuvântat trimiterea de monahi misionari în toată lumea, în ţări precum Taiwan, Ruanda și Burundi.

A scris cărţi de spiritualitate şi teologie, printre care: Ortodoxia şi Romano-Catolicismul: Studii diverse (2006); Văzători ai Învierii lui Hristos (2005); Îndumnezeirea ca scop al vieţii omului (2004, tradusă în română cu titlul Îndumnezeirea - scopul vieţii omului, Editura Evanghelismos, 2006); Dumnezeu S-a arătat în trup (2005); Viaţa euharistică (2004); Rugăciunea Domnească (1998); Experienţe ale Harului lui Dumnezeu (1992); Ortodoxia: nădejdea popoarelor Europei (apărută în română la editura Evanghelismos în 2006). A mai apărut în română o selecţie din textele sale realizată de ieromonahul Damaschin, în traducerea ieromonahului Agapie Corbul: Scrieri athonite pe teme contemporane, Editura Sfântul Nectarie, Arad, 2003. În engleză au fost publicate patru discuţii avute cu ieromonahul Alexander Golitzin şi traduse de acesta, cu titlul: The Eros of Repentance: Four Talks on the Theological Basis of Athonite Monasticism, Praxis Institute Press, 1992.

Pe 12 februarie 2014, datorită problemelor de sănătate şi a vârstei înainte, Arhimandritul Gheorghe Kapsanis a renunţat la funcţia de egumen al Mănăstirii Grigoriu. În locul său a fost ales ca egumen părintele Hristofor Grigoriatul.

Dumnezeu să-l odihnească!

Citește despre: