Viața Sfintei Bridgit, ocrotitoarea Irlandei

Vieţile Sfinţilor

Viața Sfintei Bridgit, ocrotitoarea Irlandei

Sfânta Bridgit era cunoscută pentru compasiunea ei față de săraci. Dăruia săracilor mereu mâncare, îmbrăcăminte și chiar bunurile tatălui ei.

Sfânta Bridgit s-a născut în jurul anului 450 în Faughart, la aproximativ două mile distanță de Dundalk, în comitatul Louth, Irlanda. Potrivit tradiției, tatăl ei a fost un păgân numit Dubthach, iar mama pe numele Brocessa (Broiseach) una dintre sclavele sale.

Chiar și din copilărie, Sfânta era cunoscută pentru compasiunea ei față de săraci. Dăruia săracilor mereu mâncare, îmbrăcăminte și chiar bunurile tatălui ei.

Sfânta Brigid a fost tunsă în monahism de către Sfântul Mael din Ardagh (6 februarie). Curând după aceasta, ea a înființat o mănăstire pe pământul dat de regele Leinster. Pământul se numea Cill Dara (Kildare), sau „biserica stejarului”. Acesta a fost începutul monahismului cenobitic al femeilor din Irlanda.

Sfânta Bridgit a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Într-o seară Sfânta stătea de vorbă cu o maica oarbă cu numele Dara. Toată noaptea au vorbit despre bucuriile Impărăției Cerurilor, pierzand noțiunea timpului. Răsărind soarele, Sfânta Bridgit a fost suprinsă de frumusețea pământului și cerului în lumina dimineții. Dându-și seama că sora Dara nu era în stare să aprecieze această frumusețe, a devenit foarte tristă. Apoi s-a rugat și a făcut semnul crucii peste ochii Darei. Deodată, ochii călugăriței oarbe s-au deschis și a văzut soarele în est, iar copacii și florile scânteind de rouă. S-a uitat o vreme, apoi s-a întors spre Sfânta Brigid și a spus: „Închide-mi iarăși ochii, Maică dragă, căci atunci când lumea este văzută de ochii trupești, atunci Dumnezeu este văzut mai puțin de suflet”. Sfânta Brigid s-a rugat din nou, iar Dara a devenit din nou oarbă.

Sfânta Brigid a adormit în Domnul în anul 523 după ce a primit Sfânta Împărtășanie de la Sfântul Ninnidh din Inismacsaint (18 ianuarie). A fost înmormântată la Kildare, dar sfintele sale moaște au fost mutate la Downpatrick în timpul invaziilor vikingilor. Se crede că a fost înmormântată în același mormânt cu Sfântul Patrick (17 martie) și Sfântul Columba din Iona (9 iunie).

Imediat dupa moartea sa, cinstirea Sfintei s-a răspândit în Anglia, Scoția și Țara Galilor, precum și în multe localități din spațiul german, chiar în Țările Scandinave, dar și în Franța, Italia și Portugalia. Tradiția de a face cruci ale Sfintei Brigid din papură și de a le agăța în casă este încă respectată în Irlanda, unde devotamentul față de ea este încă puternic. 

Mănăstirea din Kildare înființată de Sfânta Brigit a existat până în anul 1540 când a fost desființată de către regele Henric al VIII-lea (1491-1547).