(Video) Pr. Cristian Muraru: „Icoana Sfintei Parascheva – un răspuns pentru lumea de azi”

Ferestre către suflet

(Video) Pr. Cristian Muraru: „Icoana Sfintei Parascheva – un răspuns pentru lumea de azi”

Despre icoane dorim să vorbim astăzi, la modul general, însă în mod cu totul deosebit ne vom apleca atenţia asupra icoanei Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Pentru aceasta, l-am invitat pe părintele Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio“ din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor într-o dezbatere realizată în Muzeul Mitropolitan din Iaşi.

"Icoana este un produs şi al iconografiei, dar şi al Liturghiei, căci icoana este un memorial liturgic. Este o creaţie a oamenilor îmbisericiţi şi nu a oricărei persoane care crede că execută o icoană, pentru că în cele din urmă icoana are acest rol de a-l uni pe privitor cu cel care este reprezentat în icoană", ne-a spus părintele Cristian Muraru.

"Pentru lumea în care trăim, icoana Sfintei Cuvioase Parascheva aduce un mesaj îndreptat spre simplitate. Trăim într-un potop de imagini, suntem agresaţi de imagini. Icoana, în general, vine să aducă o liniştire şi o contrapondere a agresiunii vizuale. Icoana ne îndeamnă spre liniştire, cu atât mai mult Sfânta Cuvioasă Parascheva care, prin curăţenia, prin puritatea vieţii ei, este un model de rugăciune, un model de renunţare, un model de postire, un model de trăire. Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva poate să fie un răspuns pentru lumea noastră care este din ce în ce mai bulversată, din ce în ce mai încercată din toate direcţiile. Lumea ar trebui să găsească în această icoană o ancoră. Sculptorul Constantin Brâncuşi a reuşit să spiritualizeze materia în arta sa, dar el avea un cuvânt foarte interesant: «simplitatea este o complexitate rezolvată». Aşa încât, mesajul Sfintei Cuvioase Parascheva este un mesaj spre simplitate, un mesaj spre introspecţie, un mesaj spre a ne vedea aşa cum suntem cu adevărat, nu ceea ce credem că suntem, şi, smeridnu-ne, să putem să avem din când în când un punct zero de la care să plecăm şi să reconstruim fiinţa noastră care are nevoie, ce-i drept, de restaurare destul de des", a mai adăugat acesta.