Sfinții 10 Mucenici Mărturisitori pentru icoana lui Hristos – drumul spre sfințenie

Luptând împotriva ostașilor care doreau să distrugă Chipul Mântuitorului de pe o poartă din Constantinopol și să înlăture icoanele, cei 10 mucenici au răbdat sute de lovituri în fiecare zi, fiind uciși cu sabia după două luni de tortură.

Pe vremea împăratului păgân Leon și a ereziei iconoclaste, pe când începuse prigoana și persecuția creștinilor, oamenii împăratului se străduiau să dea jos de pe Poarta de Aramă a Constantinopolului Chipul Mântuitorului. Credincioșii însă și-au unit forțele și l-au ucis pe ostașul care se suise pe scară să îndeplinească ordinul împăratului. Atunci au venit mulți ostași și i-au ucis pe o parte dintre creștini, iar pe o parte i-au adus la judecată.

Bătuți până la sânge și aruncați în temniță, Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Foca, Petru şi Leontie au fost ținuți în legături vreme de 80 de zile, primind câte 500 de lovituri în fiecare zi. Și văzând împăratul că nu slăbesc, a poruncit să le fie arse fețele și să fie uciși cu sabia, trupurile lor fiind aruncate în mare. Tot în acea vreme au trecut la Domnul, ca urmare a chinurilor, și patriciana Maria, dar și monahia Teodosia.

Ultimele din categorie