Mărturii povestite de la rândul pelerinilor la Sfânta Parascheva

19 Octombrie 2017 16:47 Anda Elena Pintilie Vocea pelerinului

Este din Iași. Vine constant la Catedrala Mitropolitană, să se închine Sfintei Parascheva. De șapte ani, doamna Eugenia stă și la rândul cel mare, ce se formează în preajma lui 14 octombrie. E jertfa sa și bucuria de a săruta sfintele moaște și la moment de mare sărbătoare. În tot acest timp, a adunat mărturii ale pelerinilor – iar pe o parte dintre acestea ni le-a povestit și nouă.

„Noi avem tendința asta, să ne băgăm fuga în față, să nu cumva să pierdem vreo clipă. O doamnă a luat un ecuson de la cineva și a vrut prin înșelare să se ducă mai repede la închinare. Când a ajuns la Sfânta, i s-a arătat un sicriu mic, ca la un copil de 5-6 ani. Ea, înspăimântată, a venit și mi-a spus. Și întreb: De ce-ai văzut așa? Vai, zice, cred că pentru că n-am stat la rând, de asta mi s-a întâmplat. Și așa este. Cuvioasei îi place întotdeauna ordinea și disciplina. Și să-i ajuți pe cei bolnavi.

Altădată, o doamnă venită de la Hârlău mi-a povestit că nu vedea. Avea dioptrii foarte mari și de vreo cinci ani venea anual la Cuvioasa. Odată a plouat așa de tare – că părinții au îndemnat-o să nu meargă. Era singură și nu avea cine să aibă grijă de ea. Și ea a spus: Ba nu, mă duc, dar anul acesta, dacă nu mă vindec, e ultimul an! Și cât a stat ea acolo, la rând, până a ajuns la Cuvioasa, s-a tot rugat. Maică Parascheva, ajută-mă și pe mine să-mi capăt vederea! După două trei zile, ea a constatat că nu mai are nevoie de ochelari. A renunțat complet la ochelari și s-a vindecat.

Cu altă ocazie, a venit o femeie care avea epilepsie. O aducea mama ei foarte greu, ați văzut și dumneavoastră crizele astea de epilepsie ce grave sunt – și tot așa, s-a vindecat.

În altă dată au venit oameni care au cerut ajutorul ca să-și găsească un loc de muncă. I-a ajutat și pe aceștia. Și foarte multe altele!

Și mie, personal, mi-a ajutat. Mi-a apărut în vis, în perioada în care fiica mea se pregătea de admiterea la liceu și m-a întrebat: De ce-ți faci griji pentru fata ta? Ea va reuși la Liceul Economic nr. 1. Ei, pe vremea aceea, acum aproape 40 de ani, liceul era foarte bun. Și-am zis: Vai, dar nu am bani s-o pregătesc, ca să intre.  Și Cuvioasa era cu Sfânta Cruce în mână și mi-a spus: Nu-ți face griji! Într-adevăr, acolo a intrat, la Finanțe-Contabilitate”.

De la același autor

Ultimele din categorie