Nepoți și bunici la Sfânta Paracheva - uniți în rugăciune și în bucurie

19 Octombrie 2017 23:56 Anda Elena Pintilie Vocea pelerinului

Vine cu părinții, frații și bunicii să se roage și spune că, pentru Cuvioasa, nimic nu-i prea greu. „Odată ce mergem acolo, la raclă, și ne rugăm, nu mai contează cât am stat. Merită efortul”, susține Teodora de 9 ani, din Bârlad.

Familiile care vin în pelerinaj la Sfânta Parascheva sunt de admirat. Copii, părinți, bunici – decid să petreacă timpul împreună… altfel. Îmbrățișați, în rugăciune, într-o jertfă colectivă ce se unește cu jertfa celorlalți pelerini. Rândul întreg devine, astfel, o mare familie care-i cuprinde și pe cei veniți singuri, în calitate de reprezentanți ai întregii lor case.

Dintre familiile frumoase văzute în acest an la Sfânta Parascheva, o nepoată și o bunică mi-au atras, în mod deosebit, atenția. „Mă numesc Teodora Gheorghian, am 9 ani, sunt din Bârlad și vin în fiecare an aici, de când m-am născut”, se prezintă copila cu un aer vesel și degajat. „Știu despre Sfânta Parascheva că i s-au adus moaștele aici, la Iași, și că mergem în fiecare an să o cinstim pentru toate minunile pe care le-a făcut și pe care le face în continuare”. Vine cu părinții, frații și bunicii să se roage și spune că, pentru Cuvioasa, nimic nu-i prea greu. „Odată ce mergem acolo, la raclă, și ne rugăm, nu mai contează cât am stat. Merită efortul”, susține Teodora.

O întreb cu cine din familie să mai vorbesc, și mi-o prezintă pe bunica. „Hai, bunica, trebuie să ai curaj! Și eu am avut emoții la început dar am vorbit frumos, nu-i așa?”, se mândrește nepoata, în timp ce bunica o soarbe din priviri. Elisabeta Albu are 78 de ani, patru copii, 14 nepoți și trei strănepoți. „De 20 de ani vin continuu să mă rog pentru toți ai mei, pentru sănătate, și pentru noi, bătrânii, că suntem neputincioși”. Nici ei nu-i e greu la rândul ce se întinde pe câțiva kilometru, deși vârsta își spune cuvântul. „Când știu că vin cu drag, să-mi aline chinurile bătrâneții, sunt foarte bucuroasă. Ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute, la Maica Domnului și la toți sfinții – iar Sfânta Parascheva ne e tare apropiată. Suntem bătrâni. Mai citim o rugăciune și ne rugăm la Dumnezeu pentru copii și pentru nepoți.  Asta ne e misiunea de bătrânețe, ca să ne ajute și Dumnezeu și nouă, la plecare”, povestește bunica Elisabeta.

Teodora o felicită pentru cât de bine s-a descurcat și, împreună, continuă drumul spre Sfântă. Nimic nu le stă în cale - iar Cuvioasa Parascheva le așteaptă cu drag, să le mângâie și să le binecuvânteze.

De la același autor

Ultimele din categorie