Ziua Copilului – idei de activități pentru momente de neuitat
Copilul are nevoie să se simtă iubit, să îl vedem cu adevărat ca pe un dar de care ne minunăm și pentru care să fim recunoscători în fiecare zi. Din acest punct de vedere, am fi tentați să spunem că nu este nevoie de o zi specială pentru a face acest lucru. Totuși, 1 iunie este o zi în care sărbătorim darul vieții, o zi în care redevenim și noi copii, o zi în care ne bucurăm de inocența și veselia lor. O zi în care suntem recunoscători pentru darul lui Dumnezeu cel mai de preț!
Pentru a transforma orice zi – nu doar Ziua Copilului – într-o zi specială, nu este necesar să ne dăm peste cap pentru a-l distra pe copil și pentru a-i îndeplini toate dorințele. Nici nu ar fi posibil. Dar este nevoie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne conecta cu el în mod real și autentic. Și cum putem face asta cel mai bine? Intrând în lumea lui, prin intermediul jocului. Joaca este limbajul copilului, dar și modul în care el învață cel mai mult despre lume, despre oameni, despre limite și despre bucuria de a fi conectat cu ceilalți.
Iată câteva idei de jocuri și activități pentru care nu e nevoie decât de chef și voie bună:
Creați momente speciale și mici surprize. Scrieți bilețele cu mesaje de apreciere și urări pe care să le ascundeți prin casă, iar copilul să le găsească întâmplător. Gătiți împreună ceva ce vă place, organizați o căutare de comori cu mici surprize sau uitați-vă la poze și filmulețe de când era el mic.
Distracție în familie. Jocurile nemuritoare cum ar fi baba-oarba, de-a v-ați ascunselea, mima, telefonul fără fir, fazan, x și 0, țomanap, atinselea, jocurile cu mingea sau cele de societate sunt o sursă inepuizabilă de veselie.
Plimbări în aer liber. În parc, în pădure sau într-un spațiu verde, bucurați-vă de natură și tot ce vă oferă ea. Puteți vizita chiar și o mănăstire din apropiere – ce loc mai potrivit pentru a-ți odihni atât trupul, cât și sufletul și mintea?
Evenimente culturale și artistice. Căutați astfel de evenimente speciale care au loc în apropiere în această zi și mergeți împreună cu copilul. Poate fi un spectacol de teatru sau de dans, un concert pentru copii, o expoziție de artă sau un eveniment pentru copii organizat în parohie.
Activități sociale și umanitare. Încurajați copilul să se implice în activități sociale și umanitare pentru a-i dezvolta empatia și conștientizarea asupra nevoilor altor copii. Puteți organiza colecte de jucării și haine pentru copiii defavorizați, voluntariat în centre pentru copii sau să participați la evenimente de caritate.
Excursii și vizite. Organizați excursii la muzee, parcuri tematice, grădini zoologice, mini-ferme locale sau alte atracții potrivite pentru copii. Chiar și unele mănăstiri au mici spații dedicate animăluțelor. Aceste vizite pot fi educative și distractive, în același timp, oferind copilului oportunitatea de a învăța și de a se bucura de experiențe noi.
Și, nu în ultimul rând, implicați copilul în planificarea acestei zile. Doar e ziua lui, nu? Fiecare copil este unic. Așadar, în măsura posibilităților, încercați să planificați activități adaptate la vârsta și la preferințele lui.
Important este să dedicați copiilor timpul și atenția voastră deplină în această zi. Implicați-vă cu tot sufletul în activitățile lor preferate, ascultați-i, jucați-vă împreună și arătați-le cât de mult îi prețuiți!
„Lacrima mamei arde locul unde cade” – fii sprijin și mângâiere celei care ți-a dat viață, nu pricină de suferință!
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro