Ziua Mondială a Astmului

Interviu

Ziua Mondială a Astmului

În fiecare an, Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai. Marcarea acestei zile are ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare asupra astmului și îmbunătățirea gradului de îngrijire și tratament pentru această boală. Astmul poate apărea la orice vârstă și deși este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, poate fi ţinut sub control cu tratamentul adecvat. Mai multe informații despre aceasta boală ne oferă Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepscopiei Iașilor.

La nivel mondial, numărul bolnavilor de astm se apropie de 400 de milioane. În România, statisticile medicale arată că peste 1 milion de persoane suferă de o formă de astm. Cu toate acestea, specialiştii spun că boala este subdiagnosticată.

De aceea, potrivit raportărilor Societăţii Române de Pneumologie, prevalenţa astmului este în ţara noastră de sub 3 persoane la 100.000 de locuitori, în timp ce în ţările nordice aceasta depăşeşte uneori chiar şi 9 cazuri la 100.000 de locuitori.

Ce este astmul?

Astmul este o boală a căilor aeriene din plămâni. Vorbim de o boală cronică, aceasta determină inflamația și îngustarea cailor aeriene. Din păcate, aceasta nu poate fi vindecată, dar este bine că simptomele sale pot fi controlate. Există persoane care au o formă ușoară de astm, altele pot avea o formă gravă. 

Ce simptome prezintă persoanele cu astm?

Persoanele cu astm prezintă accese de tuse, respirație șuierătoare sau wheezing. Se confruntă cu senzația de lipsă de aer, cu dificultate în expulsia aerului din plămâni, adică dispnee expiratorie.

Care sunt factorii declanșatori ai astmului?

Nu se știe exact care este cauza apariției astmului. Studiile arată că boala este determinată de un cumul de factori ereditari și factori din mediu. Când vorbim de cauze, putem să spunem că astmul este provocat de alergenii din praful de casă sau animalele cu blană, însă boala poate fi cauzată de mulți alți alergeni, cum ar fi polenul sau mucegaiul.

Nu știm exact de la ce apare astmul, dar știm ce anume poate declanșa o criza de astm?

Da, din păcate sunt mulți factori care ar putea declanșa o criză de astm. Menționăm aici:

  • Alergenii – acarienii din praful de casă, mucegaiul, părul de animale, polenul
  • Detergenți, parfumuri, spray-uri
  • Infecțiile respiratorii, în special cele virale
  • Efortul fizic poate duce și el uneori la o criză de astm
  • Ceața, frigul, vântul, variațiile bruște de temperatură
  • Chiar și alergiile alimentare pot să fie însoțite și de crize de astm
  • Fumatul este și el un factor declanșator al crizei de astm.

Pot apărea complicații în evoluția acestei boli?

Da, dacă nu se urmează un tratament corect. Astmul se poate agrava, plămânii persoanelor cu astm necontrolat vor funcționa mai greu decât ai celor fără astm. Dacă astmul este bine controlat, căile aeriene sunt libere, iar aerul circulă cu ușurință în interiorul și în afara plămânilor.

Cum se pune diagnosticul de astm?

Pacienții care se prezintă la medic, sunt supuși unor teste diverse ce vizează funcția respiratorie (peakflowmetrie, spirometrie, determinarea oxidului nitric NO din aerul expirat și testările alergologice). De asemenea, pacienții vor descrie exact semnele și simptomele pe care le prezintă, astfel că medicul va ști dacă este vorba de astm sau nu.

Ce tratament urmează pacienții?

În primul rând, pacienții cu astm trebuie să știe că este o boală cronică, deși nu se vindecă, poate fi ținută în frâu. Așa că medicația se folosește la nevoie, în cazul unei crize de astm sau cronică, adică zilnic, pentru a preveni agravarea bolii, chiar dacă se simte bine.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=8QCYdE57enc  

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: