10 octombrie - Ziua mondială a sănătății mintale
Ziua mondială a sănătății mintale este marcată în fiecare an la 10 octombrie. Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educaţie publică pentru înţelegerea cât mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament, conform site-ului http://www.sant.ro/ Este important de știut că o sănătate mintală bună este esențială în fiecare etapă a vieții noastre. Cum ne menținem sănătatea mintală aflăm de la doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare al Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.
Ce înseamnă sănătate mintală?
Organizația Mondială a Sănătății denumește sănătatea mintală acea „stare de bine în care individul își poate defini propriile abilități, poate face față factorilor de stres în condiții normale de viață, poate fi productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității din care face parte”. Atunci când o persoană este sănătoasă din punct de vedere mintal, ea emană un sentiment general de bunăstare, poate crea ușor relații cu alte persoane și este capabilă să facă față mai ușor provocărilor sau tensiunilor zilnice. Trebuie evitate problemele generatoare de boală psihică, acea afecțiune care poate îngreuna gândirea, relaționarea și capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice.
Care sunt factorii care pot influența sănătatea mintală?
Vorbim aici de predispoziția genetică, adversitate precoce în viață, experiențe traumatice, afecțiuni medicale cornice sau consumul de alcool sau substanțe de uz recreațional. Vreau să mai adaug ceva - consumul de alcool sau de droguri în timpul sarcinii poate duce la deteriorarea sistemului nervos al copilului, acesta fiind predispus la boli mintale. Dacă este neglijat sau abuzat în copilărie, la fel, acel copil este predispus bolilor mintale.
Nu uităm că și stresul, anxietatea sau depresia pot crea anumite dezechilibre de scurtă durată la nivelul gândirii, al emoțiilor sau al comportamentului unei persoane, dar, din fericire, fără să declanșeze neapărat o afecțiune psihică.
Recunoștem un om cu boli mintale? Ce simptome prezintă?
Simptomele diferă de la o persoană la alta și depind de boala în sine, de aceea este recomandat să vă adresați medicului când prezentați următoarele semne, dvs. sau cei apropiați dvs: fluctuații ale stării de spirit și schimbări bruște ale dispoziției, dorința de izolare, oboseală și lipsa energiei pe o perioadă îndelungată de timp, sentimente de tristețe profundă, dezamăgire, ratare, furie, violență, comportament bizar, auzul unor voci când nu este nimeni în jur sau mai grav, gânduri de suicid.
Simptomele pot fi îmbunătățite semnificativ atunci când pacientul apelează la ajutor de specialitate. Mai mult, în urma unei vizite la medicul psihiatru, pacientul poate afla care este diagnosticul și poate primi recomandări pentru alte investigații amănunțite, astfel încât să poată beneficia de un tratament cât mai corect.
Vă rugăm, câteva sfaturi pentru a ne menține o stare de sănătate mintală bună?
Trebuie să adoptați un stil de viață sănătos, să vă plimbați în natură și să faceți exerciții fizice. Vă ajută și aplicarea unor tehnici de respirație și meditația – toate acestea pot duce la ameliorarea stresului, a depresiei și a anxietății, astfel la mențiunerea unei stări de bine.
Somnul are un rol important în îmbunătățirea capacității de concentrare și a stării tale de spirit. Așa că trebuie să vă faceți un program de somn și să vă asigurați că dormiți, în medie, 8 ore pe noapte.
Importante sunt și relațiile cu cei din jur. Vorbim aici despre familie, prieteni, colegi – cu toți trebuie să fim în relații bune.
Nu uităm că trebuie să fim recunoscători – recunoștința pentru lucrurile bune din viața noastră sprijină echilibrul emoțional și starea de bine. La fel de mult ajută și orice contribuție adusă comunității, oricât de mică ar fi – așa că ajutați-i pe cei din jur cu ce puteți.
Pentru o stare de bine, este indicat să vă folosiți punctele forte. Așa că, găsirea acelor talente personale specifice și folosirea lor vă poate ajuta să vă fie tot mai bine cu voi, dar și cu ceilalți: implicarea în comunitate crează un sentiment de împlinire și sens în viață.
De asemenea, este important ca o dată pe an să vă programați o vizită la medic pentru controalele de rutină.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=L_SSCnTD1Lg
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/