21 de ani, o familie și o tradiție: împodobirea cu flori a baldachinului Sfintei Cuvioase Parascheva
„În primul an, atunci, era frig tare, era un fel de măzărică, de gheață care bătea. Când am simțit fierul cel rece de la baldachin, am zis că Sfânta nu poate sta acolo așa. Știu că, teoretic, nu contează – că n-are ea nevoie de căldură. Dar am simțit în inima mea că florile îi vor fi veșmânt. Că va fi cald și frumos, că pelerinii se vor bucura, că Sfintei Parascheva îi va plăcea.”
E fericit. Smulge o petală de la un crin și-mi arată că-i exact bordo-ul de la veșmântul Sfintei Parascheva pictat pe icoana Hramului. Apoi, ia un trandafir cu o anume nuanță de roz și confirmă: e corespondentul din icoană la veșmântul Sfântului Pantelimon. „Eu nu știu cum urmează a fi pictată icoana. Nu știu nici ce veșmânt va avea Sfânta Parascheva. Dar mereu se potrivesc culorile, pentru că sfinții și le aleg”, spune cu bucurie Ion Buștei. E cel care, alături de soția lui, a venit acum 21 de ani la Sfânta Parascheva, de la București, cu un camion de flori vrac.
E cel care, apoi, a știut exact ce provocări există pentru împodobirea baldachinului în care se scot, an de an spre închinare, în preajma lui 14 octombrie, moaștele Sfintei Parascheva. „În primul an, atunci, era frig tare, era un fel de măzărică, de gheață care bătea. Când am simțit fierul cel rece de la baldachin, am zis că Sfânta nu poate sta acolo așa. Știu că, teoretic, nu contează – că n-are ea nevoie de căldură. Dar am simțit în inima mea că florile îi vor fi veșmânt. Că va fi cald și frumos, că pelerinii se vor bucura, că Sfintei Parascheva îi va plăcea”.
Și e, într-adevăr, frumos! An de an. Implicit acum, în al 21-lea an consecutiv. 2024 a adus trandafiri roz în două variante, trandafiri albi și galbeni, delphinium albastru, trei varietăți de crini cu flori duble, crizanteme… O bogăție în armonie! O jertfă a soților Ion și Florentina Buștei, a copiilor lor, a floristului Nicu Marin și a echipei sale. „O bucurie ca aceasta nu poate fi măsurată nici în cuvinte, nici în bani și nici în numărul de flori”, spune domnul Buștei – pe care se cunoaște că îl deranjează veșnicele curiozități: câte flori sunt, câți bani ați cheltuit? „Normal că ne facem niște socoteli – dar în acest context nu banii contează. Uneori am avut cu ce plăti totul, în alte dăți ne-am făcut datorii, dar mereu am reușit să o scoatem la capăt. Ne-am promis în sufletul nostru că nu vom renunța la darul pe care îl facem Sfintei Parascheva . Din contra, noi îi mulțumim Sfintei Cuvioase Parascheva pentru toate binecuvântările pe care le-a adus în viața noastră, în viața copiilor mei, în viața celor drag!i”.
Cel mai nou membru al familiei Buștei este Ermin Alexandru, în vârstă de 5 luni. Este al doilea nepot al soților Buștei și deja se arată a fi un iubitor de flori. Dacă sunt galbene, cu atât mai bine! „Am spus că anul acesta va fi darul lui de a pune în fiecare aranjament câte un trandafir galben. Arată foarte bine în aranjamentul final”, se mândrește bunicul. Și, într-un moment de visare, deja își face planuri. Se vede bătrânel și fericit, prezent la Hramul Sfintei Parascheva, admirând cum a venit vremea lui Ermin să supravegheze lucrările și să se implice cu tot sufletul la împodobirea baldachinului care va găzdui, pentru câteva zile, racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva.
Ceaiul pentru pelerinii Sfintei Parascheva, oferit de voluntarii și prietenii Providența
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro