29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii
Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an pe 29 septembrie, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare. De asemenea, se doreşte să se contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc care duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.
Despre sănătatea inimii vorbim cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Boala cardiovasculară este într-adevăr principala cauză de deces în lume?
Da, așa este, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât și la bărbați – așa ne arată Carta europeană a sănătății cardiovasculare. Tot aici găsim că principalii factori de risc sunt fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale și ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool și stresul. Din nefericire, stresul, poate crea adevărate și grave problem. Poate provoca apariția anginei pectorale, a palpitațiilor, a durerilor de cap și duce la creșterea valorilor tensionale. Iar dacă persoana stresată mai și fumrază, consumă alcool sau mănâncă în exces, problemele se pot complica și mai mult.
Ce date îngrijorătoate avem cu privire la problemele cauzate de bolile cardiovasculare?
Studiile și statisticile ne arată că bolile cardiovasculare omoară din ce in ce mai mulți tineri cu vârstă medie de 30 ani la femei și 39 ani la bărbați. În țara noastră, în ultimii ani, decesele asociate bolilor cardiovasculare au crescut, chiar dacă populația României a scăzut. Este trist, dar adevărat că la noi, 57% dintre decese sunt de cauza cardiovasculară. Adaug că atunci când vorbim de boala inimii spune boală cardiacă ischemică (inclusiv angina pectorala și infarctul miocardic), insuficiență cardiacă, hipertensiunea arterială, cardiomiopatiile, aritmiile. Mai adaug că la nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.
Când trebuie să ne prezentăm la medic? Care sunt semnalele de alarmă?
Trebuie să vă adresați medicului atunci când aveți durere toracică, alături de oboseală, lipsă de aer, palpitații sau chiar sincopă. În cele mai multe cazuri, hipertensiunea arterială e asimptomatică. Când sunt simptome, pacientul prezintă durere de cap, amețeală, greață, vărsături, sângerări nazale, vedere încețoșată. Netratată, hipertensiunea arterială poate duce la complicații: infarct miocardic, aritmii, accident vascular cerebral, insuficiență renală, orbire, boală vasculară periferică.
Ce analize sunt recomandate dacă vrem să știm cum este inima noastră?
Făcând referire la persoanele sănătoase, recomand, începând cu vârsta de 40 de ani, efectuarea unei electrocardiograme, a unei lipidograme complete și a unui profil glicemic. Dacă una dintre aceste analize prezintă modificări, se recomandă efectuarea unor analize suplimentare, în functie de caz – cum ar fi ecocardiografia, testul de efort ECG, monitorizarea Holter sau monitorizarea tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore.
Spitalul Providența pune la dispoziția pacienților 3 pachete ce vizează sănătatea inimii: analize de sânge, pachet cardiologie sau bilanțul sănătății inimii într-o zi - cardiologie. Ne puteți spune ce include aceste pachete și cine le poate face?
Detalii găsiți în galeria foto.
Ce sfaturi aveți pentru pacienți pentru a avea o inimă sănătoasă?
Schimbați-vă stilul de viață, pentru a reduce riscurile hipertensiunii arteriale și ale bolii cardiace ischemice. Și aici mă refer la obiceiuri alimentare sănătoase, menținerea greutății, renunțarea la fumat, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat. Și pentru că vorbeam de stres, învățați tehnici de relaxare pentru reducerea stresului.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Interviul în format AUDIO îl puteți asculta aici.
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.