Aghiasmatarul Mănăstirii Marea Lavră ‒ Athos
Aghiasmatarul Marii Lavre, considerat a fi cel mai mare din Sfântul Munte, se află între trapeza mănăstirii şi biserica principală, la intrarea în aceasta.
Cupola agiasmatarului este susţinută de opt coloane şi un pavilion octagonal din marmură, decorat cu ornamente şi picturi. Fresca agheazmatarului a fost realizată în anul 1560 de Franco Catelano, unul dintre cei mai importanţi iconografi ai secolului al XVI-lea. Catelano a pictat şi paraclisul din partea dreaptă a katholikonului mănăstirii, precum şi paraclisul Sfântul Gheorghe – Provata.
În centrul aghiasmatarului se află un havuz de marmură cu un ornament din bronz în forma vulturului bizantin. Acest vas pentru sfinţirea apei a fost realizat în anul 1060, în timpul egumenului Ioan.
În tradiţia locului se spune că în timpul ocupaţiei otomane, când a venit sultanul în Lavră și a văzut havuzul de marmură al aghiasmatarului, i-a plăcut foarte mult și a poruncit să-i fie adus la Constantinopol, pentru a face baie în el. Auzind acestea, unul din călugări a luat un ciocan mare și a lovit vasul, crăpându-l într-o margine. Văzând sultanul aceasta, a poruncit ca pe acel călugăr să-l spânzure de unul din chiparoși. Apoi, văzând vasul crăpat, a renunțat să-l mai ia. Crăpătura din vasul de marmură a rămas până astăzi ca mărturie a acestei întâmplări
Alături de aghiasmatar se înalţă chiparosul milenar al Cuviosului Atanasie.
(Foto) Fresca aghiasmatarului Mănăstirii Marea Lavră ‒ opera pictorului Franco Catelano
Sihăstria Provata – Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro